header image

KJ Plein: twee torens op naaldhakken

Maandag 19 juni 2023

Het heeft even geduurd, maar een van de meest complexe bouwprojecten in hartje centrum Den Haag gaat eindelijk van start. KJ Plein bestaat uit twee woontorens met vallei direct voor het centraal station. IMd Raadgevende Ingenieurs bracht al vanaf de tenderfase cruciale creatieve ingenieurskracht in ten behoeve van ontwerpflexibiliteit. Daardoor kon het constructieve plan gedurende het lange ontwikkel- en ontwerpproces fier overeind blijven staan. En dat op naaldhakken!

Complexe puzzel
KJ Plein bestaat feitelijk uit twee projecten die gelijktijdig zijn uitgeschreven: een fietskelder van één bouwlaag – die in 2021 is opgeleverd – en een L-vormige bovenbouw met twee 90 meter hoge woontorens en vallei daarbovenop, die naar verwachting in 2026 gereed zullen zijn. Uitgangspunt voor de woontorens bij de uitvraag was een licht bouwsysteem. De gewenste open verkeerstromen met de stationshal en de onder het bouwvolume geplande Randstadrail-tunnel maken de complexe puzzel compleet.

Lichtgewicht of toch traditioneel?
Al vanaf de tenderfase stelde IMd voor te kiezen voor een meer traditioneel bouwsysteem van dragende betonwanden en -vloeren in plaats van een lichtgewicht bouwsysteem. Dit leverde slankere vloeren en een extra bouwlaag op, alsook een betere algehele woningkwaliteit, en daarmee een sterk verbeterde haalbaarheid van het plan. Een ander vroeg idee van IMd was het realiseren van een overdrachtsconstructie op de lagen +1 tot en met +5. Hierdoor kon het gebouw ‘op hakken’ worden gezet en werd de gewenste open structuur voor de begane grond behaald. Daarmee staat de levendige ruimte onder de hakken van KJ Plein in directe verbinding met de stationshal.

Stevige tante
Het extra gewicht van het traditionele bouwsysteem in combinatie met de nagenoeg wandvrije begane grond leidde wel tot een aantal constructieve uitdagingen. Het gewicht van de bovenbouw werd ten opzichte van het lichtgewicht systeem in een klap verdubbeld. Zeg maar gerust een stevige tante! Cruciaal was daarom de tijdige afstemming, al zeer vroeg in het ontwerpproces (vanaf de SO/VO-fase), voor de krachtsafdracht van de woontorens op de fietskelder, die al in de uitvoeringsontwerpfase verkeerde.

De constructeur leidt de dans
Vanaf de start heeft IMd een continue sleutelrol gespeeld in de totstandkoming van KJ Plein. Al vanaf de tenderfase zat er een heldere stramienverdeling met voldoende flexibiliteit in het constructief ontwerp. In latere ontwerpfases behield de architect daardoor veel ontwerpvrijheid. Ook bleek het relatief eenvoudig om optimalisaties door te voeren, zoals het deels vervangen van de stalen overdrachtsconstructie door betonwanden. Dit voor een betere uitvoerbaarheid op een toch wel heel krappe ‘dansvloer’. Het resultaat is het haalbaar maken van een fantastisch uitdagend en complex gebouw. Zonder andere partijen te kort te willen doen, is IMd er trots op dat we als creatieve constructeurs deze ontwerpdans hebben mogen leiden.

Uiteraard is er veel meer over de constructie van KJ Plein te vertellen. Daarover in de nabije toekomst meer! Blijf ons volgen, o.a. op LinkedIn.

betrokken partijen:
Ontwikkelaar bovenbouw: OCKJ – Amvest en Synchroon
Ontwikkelaar en constructie onderbouw: Mobilis
Architect: Powerhouse Company
Constructie bovenbouw: IMd Raadgevende Ingenieurs
Aannemer: J.P. van Eesteren

Beeld: Powerhouse Company (visuals architectuur) en IMd Raadgevende Ingenieurs (visual constructie)

Overige foto’s

Overige berichten