header image

Koni: van schets tot oplevering binnen één jaar

Donderdag 7 januari 2016

In januari 2015 brandde het kantoor van schokdemperfabrikant KONI in Oud-Beijerland af. Afgelopen december werd de nieuwbouw in gebruik genomen. IMd was onderdeel van het ontwerpteam, geleid door RoosRos Architecten, dat voor dit ‘snelheidsrecord’ zorgde.

RoosRos Architecten won twee maanden na de brand de pitch voor de nieuwbouw. Wat volgde was een ontwerpproces onder hoge druk van slechts vijftien werkdagen, samen met installatieadviseur M3E en IMd. Al in mei kon de Omgevingsvergunning worden aangevraagd, in juli werd aannemer Fraanje geselecteerd en in oktober was de ruwbouw klaar.

De nieuwbouw is geïntegreerd met de bestaande bedrijfshal, die bij de brand niet verloren ging. Zo is een deel van de hal bij de nieuwbouw getrokken. IMd inspecteerde daartoe eerst de bestaande constructie en adviseerde over het gebruik ervan. Ook dit traject is binnen de ultrakorte onrwerpperiode ingepast.

Vlak voor de start van de bouw is de fundering afgestemd op de heipalen en -stellingen die op dat moment beschikbaar waren. Ook alle overige constructiedelen zijn gekozen op ontwerp- en bouwsnelheid. Het overstek is gemaakt binnen het standaard constructiepakket. Oftewel zonder invloed op het basisontwerp voor borstwering en plafondhoogte.

Paul Korthagen, Raadgevend Ingenieur: “Koni laat zien hoe waardevol het is als ontwerpende partijen op elkaar zijn ingespeeld en wat je vervolgens samen kunt bereiken. Ondanks de tijdsdruk is over ieder detail nagedacht, zijn nergens de kantjes eraf gelopen. Resultaat is een rationeel, helder ontwerp, maar tegelijk een gebouw met een hoogwaardige uitstraling.”

Overige foto’s

Overige berichten