
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Liander Westpoort, het nieuwe regiokantoor van netwerkbedrijf Alliander, is genomineerd voor de Nationale Houtbouwprijs 2023, in de categorie Zakelijke houtbouw. Met een opvallende houten constructie in het zicht, een hoge mate van circulair materiaalgebruik en slimme, losmaakbare detaillering, is het gebouw een vooruitstrevend voorbeeld van de mogelijkheden die hout biedt aan duurzaamheid en bouwtechniek. Tijdens de Houtbouwdag op 14 november wordt de winnaar bekendgemaakt.
Het gebouw ligt aan de Noordzeeweg in Amsterdam Westpoort en huisvest kantoren, werkplaatsen, magazijnen, test- en opleidingsruimten en een parkeergebouw, voor 700 medewerkers van Liander, Qirion en Kenter.
In nauwe samenwerking hebben opdrachtgever Alliander, architectenbureau De Zwarte Hond, IMd Raadgevende Ingenieurs, Copper8 en DGMR hoge duurzaamheidsambities geformuleerd. Dit heeft geresulteerd in een flexibel, schaalbaar en modulair gebouw dat aardgasvrij en energieneutraal is. In totaal is 560 ton aan CO2 opgeslagen door de constructie uit te voeren in hout.
In totaal zijn er drie juryprijzen in de categorieën: particuliere, zakelijke en seriematige houtbouw. Ook wordt een publieksprijs uitgereikt. Hiervoor kun je nog stemmen tot 10 november. Ga hiervoor naar deze website en klik op de groene button.
Naast de nominatie voor de Nationale Houtbouwprijs 2023, is Liander Westpoort ook één van de drie genomineerde projecten voor de Architectenweb Awards in de categorie Kantoorgebouw van het Jaar. Op 8 november wordt de winnaar uitgeroepen.
Projectpartners: Alliander, De Zwarte Hond, IMd Raadgevende Ingenieurs, Copper 8, DGMR, De Urbanisten, COARE-interieur, Dura Vermeer
Foto: ScagliolaBrakkee
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!