header image

Marineloods Den Helder wordt nieuwe schouwburg

Donderdag 24 april 2014

In Den Helder wordt een aantal oude loodsen van Willemsoord – het voormalige marineterrein, tevens Rijksmonument – omgetoverd tot het nieuwe onderkomen van schouwburg De Kampanje. IMd is op basis van de kennis van en ervaring met hergebruik en transformatie gevraagd om de constructie te ontwerpen. Inmiddels is het project aanbesteed, binnenkort start de uitvoering.

Uiteraard geen schouwburg zonder toneeltoren. Liefst moest die ‘zweven’ om het speelvlak en daarmee de functionaliteit van de zaal zo groot mogelijk te maken. IMd loste dat op door een staalconstructie van de toren deels te ondersteunen met schuine kolommen. Ook de constructie van de twee uitkragende balkons is bijzonder. Deze zijn uitgevoerd in stijve, verlopende liggers, ingeklemd in de staalconstructie van het foyergebied.

Een deel van het programma wordt ondergronds gerealiseerd. Daartoe wordt zowel onder de bestaande hal als in een kleine nieuwbouwtoevoeging ernaast, een kelder gemaakt. Daarin komt ook de entree tot het nieuwe theatercomplex.

Accepteer wat je hebt, is het IMd-motto bij dit soort projecten. Oftewel: probeer er geen ‘nieuwbouw’ van te maken maar omarm en benut de bijzondere kwaliteiten die oude gebouwen hebben, zéker als ze een mooie staalconstructie hebben, zoals in dit geval. Samen met architect van Dongen-Koschuch is ervoor gezorgd dat de nieuwe constructie wat betreft kwaliteit en uitstraling past bij het karakter van het bestaande.

Oud en nieuw zijn straks in schouwburg De Kampanje volledig met elkaar in harmonie. Inspiratie daarvoor doet IMd nog dagelijks op in het eigen kantoor. Ook dit was immers een bestaande, industriële hal met een karakteristieke staalconstructie.

Overige foto’s

Overige berichten