header image

Met gerecyclede PET-flessen geprint paviljoen geopend

Donderdag 12 oktober 2023

Er is lang, met veel enthousiaste mensen aan gewerkt: het paviljoen PET-X in het kantoor van IMd Raadgevende Ingenieurs. Deze met gerecyclede PET-flessen geprinte constructie werd op 12 oktober officieel geopend door Joost Ector en Remko Wiltjer, te midden van ruim 100 nieuwsgierige aanwezigen. Het was een project waarbij creativiteit, innovatie, circulariteit, duurzaamheid en durf op een mooie manier bij elkaar kwamen, zo bleek ook uit een toelichting voorafgaand aan de feestelijke opening.

“De ontwikkeling van het paviljoen past goed bij wie IMd wil zijn als bureau”, zo lichtte Wiltjer, partner van IMd en initiatiefnemer van het project, toe in een interview met Jacques Linssen, voorafgaand aan de opening. “Wij willen nieuwe dingen doen, buiten de gebaande paden treden en ruimte bieden aan eigen onderzoek. Op die manier kunnen we onszelf ontwikkelen en beter worden in ons vak.” Makkelijk was het project niet. “Het was best een zware bevalling, we zijn er in totaal zes jaar mee bezig geweest. Maar we zijn heel blij met het eindresultaat.”

Ook Joost Ector, partner bij Ector Hoogstad Architecten en vanaf het begin betrokken bij het project, is enthousiast. Niet alleen over het eindresultaat, juist ook over weg ernaartoe. “Dit was echt een project waarbij we vrij konden denken. Waar kom je nog opdrachtgevers tegen die zoveel ruimte bieden voor creativiteit?”

Het paviljoen, in totaal 9 x 5 x 3 m groot, is opgebouwd uit verschillende gebogen delen van transparant kunststof (PET). Het idee ontstond uit de wens om bovenop een oude kraanbaan in het industriële kantoor van IMd – dat ooit onderdak bood aan een metaalfabriek – een extra plek te creëren om te vergaderen of te werken. De constructie mocht niet te zwaar zijn, maar moest wel voldoende sterk en stijf zijn. Verschillende varianten passeerden de revue. Ector kwam uiteindelijk met het idee kunststof toe te passen. De locatie was wel een uitdaging, vlak onder een lichtstraat. Met behulp van parametrisering kwam, in samenwerking met de TU Delft, een ideale vorm tot stand. Vrij snel werd duidelijk dat die vorm eigenlijk alleen was te realiseren door te gaan printen.

Op zoek naar een geschikte partner voor dat productieproces, kwam het team uit bij Nagami, een Spaans bedrijf, dat vooral bekend staat om zijn geprinte kunststof meubels voor onder meer Zaha Hadid Architects. “In die tijd bleek er nog geen Nederlandse partij te zijn die dit zou kunnen”, aldus Wiltjer. “Je onderschat het revolutionaire van dit project. Het heeft internationale allure!”, aldus Ector grappend op de suggestie dat een constructie vanuit Spanje hier naartoe vervoeren helemaal niet zo duurzaam is.

Ook voor Nagami was het project onbekend terrein. “Het paviljoen was voor ons een prachtige kans om ons te ontwikkelen. Het heeft ons bedrijf een enorme impuls gegeven,” aldus Manuel Jimenez Garcia (partner bij Nagami), die speciaal voor deze gelegenheid uit Spanje was overgekomen.

“Het project heeft ons veel geleerd”, aldus Wiltjer. “Over de eigenschappen van het materiaal bijvoorbeeld en hoe je ontwerpt op basis van printtechniek”. En uitgeleerd is het bureau nog niet. Het project zal de komende tijd worden gemonitord, onder meer om te kijken wat krimp betekent en hoe het reageert op UV-straling. Wiltjer: “Financieel interessant was dit project niet, maar in de toekomst liggen er waarschijnlijk voldoende kansen om met dit materiaal en met deze techniek concurrerende oplossingen te maken. Denk bijvoorbeeld het maken van losse bouwstenen.” Ector: “Natuurlijk zijn we onderweg hobbels tegengekomen, maar juist die zijn leerzaam. En de bouw heeft dit soort ontwikkelingen nodig om verder te komen.”

Na het interview volgde de officiële opening. Begeleid door spannende muziek, knipten Ector en Wiltjer samen het lint door en kon een toast worden uitgebracht op het succesvolle resultaat.

 

Bekijk hier de impressievideo van de feestelijke opening, gemaakt door 3MP.

Meer over het project PET-X lees je hier: https://www.pet-x.nl/

 

Foto's: Mariska Korver

(Stills uit) video: 3MP

Overige foto’s

Overige berichten