header image

Metamorfose stadskantoor Tilburg

Woensdag 1 april 2015

In Tilburg wordt een bestaand gemeentegebouw gerenoveerd en herontwikkeld tot het nieuwe stadskantoor met in de onderbouw commerciële functies. IMd maakte het constructief ontwerp, wat als onderdeel van een Design, Build en Maintenance-contract op de markt komt. DEDRIE Architecten maakte het architectonisch ontwerp.

Het is een specialiteit van IMd: het bestaande casco zéér nauwgezet analyseren, zodat deze zoveel mogelijk zonder aanpassingen volledig kan worden hergebruikt, óók bij een functiewisseling. Zo ook in Tilburg: het bestaande kantoorgebouw wordt herontwikkeld tot stadskantoor, inclusief een nieuwe raadzaal, en commerciële functies in de kelder, op de begane grond en de 1e verdieping.

In opdracht van de gemeente heeft IMd de bestaande constructie beoordeeld en geanalyseerd. Integratie van dit casco met een te maken nieuwbouwdeel staat daarbij centraal. Voor Multi Vastgoed, ontwikkelaar van de commerciële ruimten, zijn we ontwerpend constructeur van dit onderdeel van het project, dat in totaal zo’n 22.000 m2 groot is.

De bestaande kelder wordt uitgebreid met een nieuwe. Deze zal dieper worden aangelegd dan de huidige kelder. Een deel van het gebouw zal worden gesloopt. In het constructief ontwerp is daar uiteraard rekening mee gehouden. Zo is de sloopfasering optimaal in relatie tot het bouwkundig ontwerp.

Het integraal ontwerp is in BIM uitgewerkt. IMd coördineert dit BIM-proces en controleert onder meer de modellen van de verschillende adviseurs op zogenoemde clashes. Ook hebben we een 3D-model van het bestaande casco gemaakt. De gemeente zal het constructieve VO+ op basis van een DBM-contract aanbesteden; de winkels worden door Multi Vastgoed traditioneel aanbesteed.

Zie ook deze video

Overige foto’s

Overige berichten