header image

Nationale Staalprijs 2018 voor twee projecten IMd

Donderdag 4 oktober 2018

Woensdag 3 oktober 2018 vond tijdens de Nationale Staalbouwdag de uitreiking plaats van de Nationale Staalprijs 2018. IMd Raadgevende Ingenieurs won de prijs in twee categorieën en is verheugd met deze erkenning. De bouwprijs voor projecten in staal wordt tweejaarlijks uitgereikt.

In de categorie Industriebouw is de winnaar: Productiehal Tata Steel CIV100-3, Velsen-Noord. Uit het juryrapport: “Een titaan, deze herinrichting van één van de belangrijkste fabrieken van Tata Steel in IJmuiden om een derde continugietmachine te kunnen installeren. Eens te meer is hier bewezen dat een grote ingreep kan worden gerealiseerd, terwijl het ‘geweld’ van staal maken door gaan. […] Dit veeleisend project met absurde dimensies en secure voorbereiding is industriebouw optima forma.”

In de categorie Nationale Duurzaamheidsprijs Staal is de winnaar: Tijdelijke Rechtbank Amsterdam. Uit het juryrapport: “Bij de Tijdelijke Rechtbank is op alle fronten goed geacteerd: de meedenkende opdrachtgever, de innig samenwerkende partijen, de slimme uitvoering en het volledig inzetten van het circulair concept en borging daarvan in een business propositie. […] De circulaire gebouwopzet met een compleet te demonteren hoofddraagconstructie met kanaalplaatvloeren en gevels is tot in detail doorgevoerd, tot en met markeringen van de constructiedelen voor de herbouw. De demontabele en droge aansluiting van betonvloer-staalconstructie is subliem in zijn eenvoud en het materialenpaspoort, waarnaar zoveel vraag is, is eindelijk een feit. […] Dit toonbeeld van ‘circulaire economie’ binnen de bouwsector doet recht aan IFD, maakt het weer actueel, maar prikkelt bovenal de hele bouwkolom tot navolging, en is daarmee unaniem de winnaar van de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018.”

De Nationale Staalprijs is een bouwprijs voor projecten in staal en bestaat sinds 1971. De jury kan projecten nomineren in vijf categorieën; utiliteitsbouw, industriebouw, woningbouw, infrastructuur en karakteristieke stalen bouwdelen. Uit de genomineerde projecten kan de jury in elke categorie een Nationale Staalprijs (en bovendien over alle categorieën heen) een Nationale Duurzaamheidsprijs Staal toekennen.

Foto's uitreiking: Pieter Kers

Overige foto’s

Overige berichten