header image

Nieuwbouw IJburg College in nieuwe fase

Maandag 22 juni 2015

Met het onthullen van het bouwbord door enkele leerlingen op 24 juni, gaat de bouw van het IJburg College 2 een nieuwe fase in. Het drielaagse gebouw, ontworpen door Atelier PRO, biedt straks plaats aan 900 leerlingen VMBO-TL, HAVO en VWO. IMd ontwikkelde een constructie die prima binnen het krappe taakstellende budget past.

De onderwijsopvattingen van het IJburg College vragen om flexibele, vrij indeelbare ruimten. Geen traditionele lokalen-indeling dus, maar instructiezalen en leerpleinen. Ook krijgt het gebouw onder meer een aula en een grand café. De twee symmetrische gebouwdelen worden gescheiden door een centrale vide. Een slingerende trap daarin verbindt de verspringende vloerniveaus aan weerszijden.

IMd ontwierp een kolomstructuur die deze vrijheid maximaal mogelijk maakt. Dure overdrachtsconstructies zijn daarbij vermeden. Voor de stabiliteit komen op strategische plekken dragende wanden. De diepte van de kelder onder het gebouw is zó gekozen dat gesloten damwandconstructies niet nodig zijn – een aanzienlijke besparing. Begin september wordt de eerste paal geslagen.

Overige foto’s

Overige berichten