header image

Nieuwbouw INHolland officieel geopend

Dinsdag 19 januari 2010

De campus van de TU Delft is sinds 19 januari officieel een bijzondere aanwinst rijker. Het nieuwe onderwijsgebouw van INHolland heeft namelijk de dunste vier verdiepingen hoge composietgevel ter wereld . Het eigen Composietenlab van de hogeschool heeft een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van de gevel. IMd was hoofdconstructeur van de nieuwbouw.

Extreem sterke voorgespannen composietkabels van koolstof- en aramidevezels zorgen dat de atriumgevel slechts 45 millimeter dun is. Het Composietenlab heeft samen met de architect, Rietveld Architects LLP (New York), prof. Ulrich Knaack (TU Delft), Octatube International en IMd twee jaar aan de gevel gewerkt.

INHolland brengt met het gebouw de eigen onderwijsambities in praktijk. In de nieuwbouw laat de school zien wat er vandaag de dag met composiet als bouwmateriaal mogelijk is. Studenten hebben niet alleen onderzoek gedaan voor de bouw van de gevel, maar zullen de komende jaren ook het gedrag ervan monitoren.

Behalve de zelfdragende gevel valt ook de collegezaal op. Deze vier verdiepingen hoge constructie lijkt op één stalen sokkel te balanceren. Om de beide bijzondere elementen van het gebouw financieel mogelijk te maken,ontwikkelde IMd voor de rest van het gebouw juist een heel eenvoudig, simpelbetonnen prefab casco.

Overige berichten