header image

Nieuwe renders Fenix II

Vrijdag 4 december 2020

MAD Architects heeft nieuwe beelden naar buiten gebracht van de transformatie van FENIX in Rotterdam. IMd  is als hoofdconstructeur zowel betrokken bij de restauratie van het bestaande casco van de loods, als voor de uitdagende constructie van het uitkijkplatform bovenop de loods, dat voortkomt uit omhoog spiralende trappen (‘de tornado’).

Gezien de bijzondere vorm, en de wens om zo weinig mogelijk ondersteuningen te zien, was het nodig om al op een vroeg moment inzicht te krijgen in het globale constructieve gedrag van de tornado. Door middel van Grasshopper-scripts is het architectonische model omgezet naar een 3d-rekenmodel, waardoor ontwerpwijzigingen snel getoetst konden worden. Op deze manier is in samenwerking met MAD Architects een constructief realiseerbaar ontwerp ontstaan.

De draagconstructie van de tornado bestaat uit een stalen spaceframe. Om dit spaceframe komt een niet-dragende RVS huid te hangen. Dit geheel wordt ondersteund door een lobby-box, bestaande uit stalen kolommen en liggers, die door middel van vierendeel-werking de stabiliteit verzorgen.
Boven in de tornado is een uitkijkplatform, gerealiseerd door grote, in twee richtingen uitkragende, stalen liggers. Het uitkijkplatform wordt horizontaal en verticaal ondersteund door de liftkern.

Aangezien de bestaande loods geen extra krachten kan hebben is de nieuwe constructie volledig losgehouden van de bestaande constructie.

Impressies: MAD Architects

Opdrachtgever: Stichting Droom en Daad

Overige foto’s

Overige berichten