
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
De constructie is de kern van een duurzaam gebouw. Of beter gezegd: zou dat moeten zijn. Nog té vaak lijken opdrachtgever, architect en zelfs de constructeur zich niet bewust van de potentie van de constructie als ‘duurzame drager’. Dat schrijft IMd-directeur ir. Pim Peters in een opinie-artikel in Cobouw (9 februari). Volgens hem is een fundamenteel andere kijk op ontwerpen nodig.
Praten over constructies en duurzaamheid gaat vaak over relatief makkelijke maatregelen, zoals puingranulaat. Oud beton vermalen tot nieuw toeslagmateriaal is weliswaar een prima vorm van hergebruik, maar nóg duurzamer is minder materiaal gebruiken. Een constructie die 30 procent minder beton nodig heeft, is ook 30 procent duurzamer.
De laatste jaren lag bij constructeurs de nadruk vooral op de min of meer voor de hand liggende groene maatregelen, zoals puingranulaat, maar ook betonkernactivering. Niet toevallig zijn voor beide flink punten te verdienen in de huidige duurzaamheidsberekeningen. Maar de hoeveelheden staal en beton die worden gebruikt, tellen niet of nauwelijks mee.
Een constructie is goed voor ongeveer eenderde van al het materiaal van een gebouw. Grote besparingen daarop zetten dus al snel zoden aan de dijk. Minder materiaal betekent minder energie nodig bij de productie, minder grondstoffen, minder opslag, minder transportbewegingen en ga zo maar door.
Nu al het laaghangend fruit zo’n beetje is geplukt, zullen meer onorthodoxe maatregelen nodig zijn. Ontwerpers en adviseurs moeten daarin het voortouw nemen. Zij hebben de kennis om hun opdrachtgevers te wijzen op de mogelijkheden. Bijvoorbeeld dat staal in principe duurzamer is dan beton, en dat hout nóg beter scoort.
Professionals moeten bouwprojecten duurzamer maken. Gebouwen met slimme, hyperefficiënte constructies die niet alleen vriendelijk zijn voor het budget, maar ook voor het milieu. Alle partijen moeten daarvoor fundamenteel anders naar constructies leren kijken. Wie dat doet, wordt beloond met verrassende oplossingen.
Klik hier voor het volledige artikel in Cobouw.
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!