In Bussum is deze maand de bouw gestart van het duurzaamste kantoorgebouw van Nederland. Onderdeel daarvan is de herontwikkeling van een watertoren uit 1897 tot kantoor- en vergadercentrum. Duurzaam Construeren door IMd Raadgevende Ingenieurs draagt bij aan de extreem hoge MIG (milieu-index-gebouw) van 640. De duurzaamste gebouwen komen tot nu toe zelden hoger dan 300.
Initiatiefnemers van het project zijn Michiel Haas (NIBE) en Bob Custers (VOCUS architecten). Verenigd in het Bussums Watertoren Collectief (BWC) streven ze naar het duurzaamste kantoor van Nederland. Zo voorziet het 3500 m2 grote complex straks onder meer in de eigen energiebehoefte en afvalwaterzuivering.
Ook de constructie is duurzaam, zowel van de nieuwbouw als van de watertoren. Aan die laatste wordt constructief zo min mogelijk gewijzigd; alle bestaande draagkracht wordt maximaal benut. IMd ontwikkelde onder meer een vier verdiepingen hoge staalconstructie die straks in één keer op de toren wordt geplaatst.
Aanvankelijk was een tweelaagse parkeergarage gepland. IMd adviseerde echter een eenlaagse variant die boven het grondwaterpeil blijft. Daardoor is geen onderwaterbeton nodig, geen damwanden en geen bemaling. Niet alleen een duurzame oplossing, maar ook financieel zeer aantrekkelijk.
Mede dankzij dit soort oplossingen is het mogelijk de ogenschijnlijk inefficiënte oude toren voor een marktconforme prijs om te bouwen tot een modern kantoor- en vergadercentrum. BWC wil namelijk ook bewijzen dat industrieel erfgoed "wel degelijk kan worden getransformeerd tot een duurzame ontwikkeling", zo verklaarden ze recent in Cobouw.
IMd werkt momenteel aan een groot aantal herontwikkelingsprojecten, waaronder nog twee watertorens (in Emmeloord en Naaldwijk), de transformatie van een oude sluis tot parkeergarage en het ‘optoppen’ van de Hema in Dordrecht. In alle gevallen staat een slimme, minimale constructie aan de basis van de financiële haalbaarheid.