header image

Overbouwde kerk genomineerd voor Amsterdamse prijs

Vrijdag 29 januari 2010

De Opgang is genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2010, de  Amsterdamse Architectuur Prijs. Dat heeft architectuurcentrum Arcam deze week bekendgemaakt. Het ontwerp van KCAP is een van de in totaal 26 kanshebbers. IMd ontwikkelde voor opdrachtgever NL Development de opvallende constructie voor de woningbouw-en-kerk in één.

Het project dankt zijn naam aan een bestaande kerk in stadsdeel Osdorp. KCAP integreerde de nieuwbouw voor dit geloofshuis in een wooncomplex met in totaal 79 appartementen, 520 m2 bedrijfsruime en 82 parkeerplaatsen in de ondergrondse garage. De nieuwe kerk bevindt zich onder hoogste ‘trede’ van het trapsgewijs oplopende wooncomplex.

De appartementen boven de kerk worden ondersteund door een staalconstructie die uit schuine kolommen bestaat. De vloer erboven is uitgevoerd in kanaalplaten en stalen liggers. Zo kon een dure, tijdelijke onderstempeling achterwege blijven. Dagblad Cobouw besteedde begin 2009 uitgebreid aandacht aan de plaatsing van deze constructie (zie pdf hier).

Arcam inventariseerde voor de Gouden A.A.P.alle projecten die vorig jaar in Amsterdam zijn opgeleverd. Gezocht wordt het project dat óf het mooiste is van allemaal óf het meest exemplarisch voor de actuele situatie in Amsterdam óf het meest uitdagend en vernieuwend – idealiter: alles tegelijk. In februari zal een internationale jury de winnaar bekendmaken.

Behalve De Opgang zijn onder meer ontwerpen genomineerd van UN Studio, Erick van Egeraat, Wiel Arets, SeARCH en Dok Architecten.

Overige foto’s

Overige berichten