header image

Paris Proof gebouwen stap dichterbij dankzij nieuwe NTA

Maandag 25 september 2023

In juni dit jaar is de NTA 8713 Hergebruik van constructiestaal gepresenteerd. Wat houdt deze NTA precies in en wat kunnen constructeurs ermee? Eén van de breakout sessies van de Staalbouwdag op 3 oktober is gewijd aan deze Nederlandse Technische Afspraak. Pim Peters, mededirecteur/-eigenaar van IMd Raadgevende Ingenieurs en voorzitter van de commissie NTA 8713, geeft in zijn presentatie handvatten voor hergebruik.

Succesvol hergebruik in de praktijk

De recent beschikbare NTA 8713 geeft ontwerpers, constructeurs en (staal)bouwers uniforme richtlijnen en handvatten hoe hergebruik van constructiestaal succesvol in de praktijk te brengen is; van het toetsen van de kwaliteit en geschiktheid van oude elementen, tot en met de verwerkbaarheid in de nieuwe constructie.

Staal als opmaat

Peters ziet de NTA voor hergebruik van staal als een opmaat voor andere constructiematerialen, zoals beton, hout, maar ook kunststoffen en biobased materialen. “De milieuwinst die we kunnen behalen met hergebruik van constructiematerialen, ofwel het inzetten van het donorskelet, is gigantisch. Met deze eerste aanzet voor het hergebruiken van constructiematerialen in de bouw, komen Paris Proof gebouwen een stap dichterbij.”

Voldoen aan strengere MPG-eisen

De betere milieuprestatie die met hergebruikt constructiemateriaal is te behalen, blijkt ook uit de Milieuprestatie Gebouw (MPG). Bij toepassing van donorsstaal hoeft met slechts 20% van de milieulast te worden gerekend ten opzichte van nieuwe materialen. Peters: “Met een donorskelet kan ruimschoots worden voldaan aan de alsmaar strenger wordende MPG-eisen.”

Donorskelet

IMd Raadgevende Ingenieurs is bedenker van het donorskelet en heeft veel ervaring opgedaan in circulaire projecten, zowel in staal (zoals BioPartner 5) als beton (zoals Circulair Centrum Heerde). Maar ook bij constructies van (nieuw) hout hanteert IMd steeds vaker een demontabel en remontabel ontwerp als uitgangspunt (zoals Liander Westpoort).

Staalbouwdag

De Staalbouwdag is dit jaar op 3 oktober in het AFAS Theater in Leusden. De breakout sessie NTA 8713:2023 Hergebruik van constructiestaal is van 11.00 tot 12.30 uur. Peters is een van de sprekers in deze sessie. De Staalbouwdag is gratis toegankelijk.

Overige berichten