Zaterdag 25 februari besteedt het nieuwe SBS6 tv-programma Bouwen aan de Toekomst aandacht aan Piekstraat 77 en aan het donorskelet aan de Hoogstraat in Rotterdam. Zaterdag 4 maart komt de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam aan bod. Het programma is gewijd aan Nederlandse ontwikkelingen voor een betere en schonere toekomst in uiteenlopende sectoren, waaronder de bouw, de financiële wereld en de technologische en voedingsbranches.
Het eerste item in deze reeks gaat over adaptief vermogen. Het adaptief vermogen van een gebouw is de mate waarin een gebouw in staat is te reageren op veranderend gebruik.
Piekstraat 77 is een oude loods uit 1951 omgebouwd tot een nieuwe, eigen huisvesting van IMd. De hal zelf is volledig in oude staat gelaten; alle nieuwe gebruiksruimten zijn er als losse, geklimatiseerde units in geplaatst. De loods zelf functioneert daarmee als ongeklimatiseerde mega-spouw. Deze aanpak is zeer kostenefficiënt en zorgt ervoor dat het unieke karakter van de industrieloods behouden blijft.
De toepassing van het eerste grootschalige donorskelet is werkelijkheid geworden bij de transformatie van de Hoogstraat in Rotterdam. Bij het constructieve ontwerp is zorgvuldig onderzocht welke stalen balken, die bij de herontwikkeling worden gebruikt, met tweedehands profielen uit andere gebouwen konden worden toegepast. In tegenstelling tot dat dit bouwmateriaal anders gerecycled zou worden, wordt het nu geupcycled.
In de tv-uitzending komen Pim Peters en Rob Stark aan het woord. Zij lichten met name toe waarom het beter is meer adaptief te gaan bouwen. Het werkt niet alleen kostenbesparend, maar het is ook veel beter voor het milieu.
Op 4 maart is er een item over de Tijdelijke Rechtbank. Dit project is gerealiseerd binnen het kader van een volledig nieuwe, duurzaamheidsgerichte contractvorm, een Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-overeenkomst, en is in een later stadium in zijn geheel te hergebruiken. Als zodanig is het een actueel en aansprekend voorbeeld van circulair ontwerpen en bouwen.