header image

Puzzelen met monumenten bij Aalmarkt Leiden

Woensdag 23 november 2016

Het hoogste punt van het  Aalmarktgebied in Leiden is vandaag bereikt. In het bijzijn van Paul Laudy, wethouder Bouw en Openbare Ruimte, wordt dit moment feestelijk gevierd. Door bijdrage van IMd is het gelukt om met de in matige staat verkerende monumenten een grote commerciële unit in de binnenstad van Leiden te realiseren.

Het prestigieuze project vormt een versterking van het kernwinkelgebied in de Leidse binnenstad. De Catharinasteeg is de nieuwe verbinding tussen de winkelstraten Breestraat en Haarlemmerstraat. Samen met de Catharinabrug gaat deze nieuwe ruggengraat zorgen voor een verbetering van het winkelcircuit.

Het project wordt gekenmerkt door de integratie van een groot aantal rijksmonumenten met behoud van hun eigen karakter. De historische gebouwen zijn gerenoveerd door het hergebruik van historische constructieve elementen zoals: moerbinten, kinderbinten en dakspanten. Alvorens de renovatiewerkzaamheden uit te voeren is uitvoerig funderingsherstel gerealiseerd.

Het realiseren van een zes meter diepe kelder langs kwetsbare belendingen was een grote uitdaging. Om de benodigde commerciële ruimte te realiseren was deze kelder noodzakelijk vanwege de maximale bouwhoogte uit de stedenbouwkundige randvoorwaarden. Voor de bouwput is bij het ontwerp rekening gehouden met een economische bouwputmethodiek in relatie tot de risico’s naar de historische belendingen die direct naast bouwput gelegen zijn.

Niet alleen de historische panden zijn van invloed geweest op de bouwmethodiek, maar ook de locatie met (een verwachte) hoge archeologische waarde. Door intensieve samenwerking met de archeologische dienst van de gemeente Leiden is dit onderzoek gecombineerd met de uitvoering van de kelderbak.

Vandaag is de stand van het project dusdanig, dat de ruwbouw van de nieuwbouw langs de Catharinasteeg op de gewenste hoogte is beland. De ruwbouwfase van het project loopt hierbij langzaam af en loopt over in de bouwkundige afbouw van het project. In opdracht van MRP Development werkt IMd als hoofdconstructeur in dit project samen met Rijnboutt architecten, realisatie door du Prie bouw & ontwikkeling. De oplevering van het project staat gepland voor het vierde kwartaal van 2017.

Foto's: Rijnboutt (fotograaf Kees Hummel)

Overige foto’s

Overige berichten