header image

School met volledig houten constructie

Woensdag 24 september 2014

Gelamineerde liggers en kolommen, houtskeletbouwwanden en houten kanaalplaatvloeren – de constructie van een nieuwe tweelaagse school in Lisse is volledig van hout. Een esthetische, duurzame en kosteneffectieve oplossing met als bijkomend voordeel dat via de vloerenkanalen eenvoudig frisse lucht de lokalen in stroomt. Adviesbureau Themelion ontwikkelt de school, Broekbakema maakte het ontwerp.

Zowel de liggers als kolommen bestaan uit gelamineerd hout (sterkteklasse GL28h). Voor een efficiënt materiaalgebruik overspannen de liggers relatief korte afstanden, tot 3,4 meter. De houten kanaalplaatvloeren met een dikte van 240 mm overspannen daarentegen juist een grotere maat, namelijk tot 6,3 meter. Het dak van de gymzalen wordt gedragen door 13 meter lange, 1200 mm hoge gelamineerde liggers.

Alle aansluitingen tussen de houten onderdelen zijn ‘blind’; de stalen hulpmiddelen komen dus niet in het zicht. Die volledig houten uitstraling wordt nog eens versterkt doordat ook de onderkant van de houten kanaalplaatvloeren in het zicht blijft. De kanalen zelf zijn een onderdeel van de klimaatinstallaties. Frisse lucht wordt via perforaties in het plafond in de lokalen gebracht.

Behalve aan speciaal basisonderwijs, biedt het 2500 vierkante meter grote gebouw ook onderdak aan Jeugdzorg en buitenschoolse opvang. Inmiddels is het bestek afgerond. Naar verwachting wordt in januari begonnen met de bouw.

Overige foto’s

Overige berichten