header image

Slim gebruik constructiematerialen Ashram College

Maandag 22 april 2024

Op maandag 13 mei 2024 verhuist het Ashram College naar een nieuwe locatie in Alphen aan den Rijn. De constructie van het nieuwe schoolgebouw kenmerkt zich door het slimme gebruik van constructiematerialen. Zowel hout, staal als beton zijn gecombineerd in de uit drie bouwlagen bestaande middelbare school.

 

Brede straat

Een brede straat met aula staat centraal in het langgerekte ontwerp van het Ashram College. Deze atriumruimte leidt met een grote uitnodigende trap naar de bovenliggende verdiepingen met de lesdomeinen. Vanuit elke verdieping kijk je uit op het atrium. Op de begane grond grenzen de sportzalen aan de brede straat. De constructie van de sportzalen bestaat uit staalkolommen met vakwerkliggers en kanaalplaten in het dak. Het dak is geschikt gemaakt om in de toekomst als groene daktuin in te richten en kan ook als schoolplein worden gebruikt. Bovenop het dak is nog een kleine sporthal gerealiseerd.

 

Stalen vakwerken en houten daklichten

De aula wordt overspannen met verdiepingshoge stalen vakwerken, waarin extra vloeren zijn gelegd. Grote daklichten in dit deel van het dak zorgen voor veel licht. De daklichten zijn uitgevoerd in gelamineerde houten liggers en houten dakdozen die aan de onderzijde in het zicht zijn gelaten en bijdragen aan een prettige akoestiek.

 

Bekijk hieronder de video van het plaatsen van het vakwerkspant (in februari 2023).

 

Dragende gevel in schoonbeton

De draagconstructie van de overige delen van het schoolgebouw bestaan uit kanaalplaten met geïntegreerde liggers. Deze oplossing zorgt ervoor dat grote overspanningen mogelijk waren en dat de vloeren aan de onderzijde vlak zijn, waardoor installaties ongehinderd kunnen worden geplaatst, of in de toekomst weer verplaatst. De kolommen zijn zodanig geplaatst dat de ruimtes flexibel indeelbaar zijn. De gevelelementen zijn dragend uitgevoerd in prefab schoonbeton. Hiermee is een grote bouwsnelheid behaald.

 

Projectpartners: 

  • ADS Groep
  • Scope scholengroep
  • Broekbakema Architecten
  • IMd Raadgevende Ingenieurs
  • Valstar Simonis - Cauberg Huijgen

 

Foto’s:

  • opgeleverde staat: Chantal van den Berg, bouwfotografe (met dank aan ADS Groep)
  • tijdens bouw: IMd Raadgevende Ingenieurs

Overige foto’s

Overige berichten