header image

Stalen ‘frietzak’ van Hogeschool INHolland geplaatst

Maandag 13 oktober 2008

In Delft is afgelopen week een staalconstructie voor de nieuwe vestiging van Hogeschool INHolland geplaatst. Rietveld Architects LLP (New York) ontwierp de collegezaal als een soort ‘frietzak’ die op één punt lijkt te balanceren. Om dit speciale element financieel mogelijk te maken, ontwikkelde IMd voor de rest van het gebouw juist een heel simpele constructie.

INHolland zoekt in Delft niet alleen wat locatie betreft aansluiting bij het wetenschappelijk onderwijs. De hogeschool werkt ook zelf nadrukkelijk aan het verleggen van grenzen. Zo krijgt het gebouw een twaalf meter hoge zelfdragende composietgevel. Daarachter staat straks het opvallende auditorium, als een sculptuur in de ruimte.

De constructie van de vierkante ‘frietzak’ bestaat uit 18 en 22 meter lange vakwerkliggers. De totale hoogte is 4 bouwlagen. Hoewel het geheel lijkt te balanceren op slechts één stalen sokkel, zorgen de trappenhuizen van het gebouw voor het nodige evenwicht. Zelf zijn deze overigens slechts 5,4 meter breed.

Zo bijzonder als de constructie van de collegezaal is, zo eenvoudig is die van de rest van het gebouw. Deze bestaat uit een economisch betonnen prefab casco: betonkolommen met eenvoudige breedplaatvloeren met verzwaarde stroken. Mede door deze eenvoud was de spectaculaire constructie van het auditorium mogelijk.

De oplevering van de 10.000 vierkante meter grote hogeschool is in juli 2009.

Overige berichten