header image

Start fundering Holocaust Namenmonument

Vrijdag 19 juni 2020

Vandaag is officieel de eerste paal van de fundering van het Holocaust Namenmonument in de grond geschroefd. IMd is al enkele jaren als hoofdconstructeur bij dit gedenkwaardige project betrokken en ontwierp de constructie voor de metershoge wanden waaruit het monument bestaat.

Het Nationaal Holocaust Namenmonument is een ontwerp van de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Het monument omvat vier Hebreeuwse letters (לזכר), die 'In herinnering aan' betekenen. Het constructief ontwerp bestaat uit een viertal combinaties van betonwanden die samen de vier Hebreeuwse letters vormen. Deze betonwanden verzorgen de stabiliteit aan de rondom gemetselde stenen met 102.000 namen van omgekomen slachtoffers. Daarboven zweven dezelfde spiegelende letters in roestvrijstaal, welke versprongen zijn ten opzichte van de onderliggende gemetselde letters.

De uitdaging van het monument zat hem vooral in de afstemming van de spiegelende letters op de betonnen constructie. Zo min mogelijk verbindingen was de opgave om de spiegelende letters daadwerkelijk te laten zweven. Hiervoor is in het ontwerp parametrisch bepaald met welke minimale koppelingen de stabiliteit en vormvastheid van de letters te waarborgen is. Tevens is één letter gedeeltelijk gesitueerd boven de metrobuis. Diverse varianten zijn voor uitvoering van de fundering van deze letter de revue gepasseerd. De gekozen oplossing lag in het minimaal verschuiven van de letter en het gedeeltelijk funderen op staal zodat deze zonder dure uitkragende funderingsconstructies over de metrobuis gerealiseerd kan worden.

Meer info over (meebouwen aan) dit project: Holocaust Namenmonument

Overige foto’s

Overige berichten