header image

Start transformatie in hartje Amsterdam

Dinsdag 5 november 2013

Deze week is de transformatie van een bestaand kantoorpand tot winkelpand begonnen. Locatie is hét winkelhart van de hoofdstad, de Nieuwendijk. IMd ontwierp de constructie van dit sleutelproject voor de versterking van de Amsterdamse binnenstad. Vijf kantoorlagen worden omgevormd tot drie winkellagen. Bijzonder is dat de sloop van het bestaande én de bouw van het nieuwe gelijktijdig plaatsvinden.

De gevels en de funderingen worden volledig hergebruikt. Dat geldt niet voor de vloeren. De bestaande verdiepingshoogte voldoet namelijk niet aan de nieuwe bestemming en dus wordt het overgrote deel van de vloeren van het 8000 m2 grote pand gesloopt. Dat gebeurt tegelijkertijd met de bouw van de nieuwe vloeren, die daarbij aan de bestaande kolommen en gevels worden opgehangen. Voor deze aanpak is gekozen omdat zo tijdens de transformatie de gevels door de bestaande vloeren gesteund kunnen worden. Ook doen de bestaande vloeren dienst als ‘bouwplaats’ bij gebrek aan ruimte in de omgeving.

Niet alleen komen er minder vloeren terug voor de bestaande vijf, IMd ontwikkelde ook heel lichte ‘vervangers’. Daardoor kunnen twee kolommenrijen over de volle lengte van het pand worden gesloopt. Het grote voordeel daarvan is weer dat er zo meer ruimte en meer indelingsmogelijkheden op de winkelvloeren – in totaal 5100 m2 winkelruimte – ontstaan. Dankzij de ingreep krijgt het gebouw een vrij hoogte van 5,10 meter op de begane grond en 4,80 meter op de verdiepingen.

Voor IMd is dit de zoveelste transformatieopdracht. Inmiddels valt zo’n 35 procent van de omzet in de categorie hergebruik & renovatie. Opdrachtgever voor dit project is Bouwinvest, de projectontwikkelaar is TOP Vastgoed. Rijnboutt architecten tekende voor het ontwerp en het bouwmanagement wordt verzorgd door Fimek Estate. De oplevering is naar verwachting in 2015.

Overige foto’s

Overige berichten