header image

Toepassing van een donorskelet

Donderdag 4 juli 2024

In editie ๐Ÿ๐Ÿ—๐Ÿ– van Bouwen met Staal staan maar liefst drie artikelen van IMd Raadgevende Ingenieurs. Karel Terwel, Lin Luu en Pim Peters schreven het artikel ‘๐˜›๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ด๐˜ด๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ด๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ต’ in een drieluik over de toepassing van donorstaal.

๐——๐—ฒ ๐—›๐—˜๐—ฅ
Aan de Bovendijk in Rotterdam komt een nieuw circulair milieucentrum voor hergebruik, upcyclen, opknappen en repareren: De HER. De HER heette voorheen de Upcycle Mall, maar na een naam verkiezing werd er uiteindelijk gekozen voor de naam De HER. De HER is een verzamelplek voor alles wat met hergebruik te maken heeft. Hier kun je zien, leren en ervaren wat circulariteit is. De HER is een plek waar ondernemers aan de slag gaan met grondstoffen en spullen die door Rotterdammers gedoneerd worden op het direct aangrenzende milieupark. Het gebouw van De HER was jarenlang een laboratorium in Delft, maar het pand is uit elkaar gehaald en verhuisd naar Rotterdam. Hier kreeg het donorgebouw weer een nieuw leven. Het mooie van donormateriaal is dat de materialen hun waarde behouden en er veel minder primaire grondstoffen nodig zijn.

๐—•๐—ถ๐—ท๐—ฑ๐—ฟ๐—ฎ๐—ด๐—ฒ ๐—œ๐— ๐—ฑ
Het TNO-laboratorium in Delft bleek geschikt te zijn om als donorgebouw te gebruiken. IMd Raadgevende Ingenieurs heeft de bestaande tekeningen bestudeerd om te bepalen hoe de huidige constructie van het laboratorium in Delft opnieuw kon worden samengesteld en opgebouwd in Rotterdam. De kunst is om te onderzoeken of de nieuwe situatie zo goed mogelijk kan worden aangepast aan de bestaande constructie. "Wij kijken of je dit materiaal zo goed mogelijk kan hergebruiken. Op basis van onze ervaring met donormateriaal tijdens eerdere projecten, hebben wij een stappenplan ontwikkeld wat wij tijdens dit proces konden toepassen," zegt projectleider Karel Terwel, namens IMd Raadgevende Ingenieurs.

๐—•๐— ๐—ฆ
In Bouwen met Staal 298 hebben Karel Terwel, Lin Luu en Pim Peters een artikel geschreven, met als doel te belichten wat zij allemaal hebben gedaan om dit project te realiseren. Daarnaast wilden zij bewustzijn creëren over de mogelijkheden van een donorskelet en aantonen dat donormateriaal geschikt is voor diverse projecten.

Lees het complete artikel ‘๐˜›๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ด๐˜ด๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ด๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ต’ op onze website onder het kopje 'Publicaties'

Projectpartners: N3O Architecten
Gemeente Rotterdam
BAM Bouw en Techniek
Adex Groep
Vic Obdam Staalbouw

๐—ฉ๐—ถ๐˜€๐˜‚๐—ฎ๐—น๐—ถ๐˜€๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ: N3O Architecten

Overige berichten