header image

Transformatie marineloods tot schouwburg in nieuwe fase

Woensdag 26 november 2014

Twee staalconstructies zorgen ervoor dat een oude marineloods in Den Helder kan worden omgetoverd tot de spiksplinternieuwe schouwburg De Kampanje, een ontwerp van architectenbureau Van Dongen-Koschuch. De montage van het skelet is momenteel in volle gang.

Vooral de toneeltoren en de balkons hebben de nodige constructieve hoofdbrekens gekost. Overstekken tot 7,5 meter maken bijvoorbeeld dat de staalconstructie van het eerste en tweede balkon zonder maatregelen wil ‘omvallen’. Dit is opgelost door de balkonconstructie met trekkolommen aan de betonnen kelderbak te koppelen. Tien trekpalen zorgen er op hun beurt voor dat de bak op z’n plaats blijft.

Ook de toneeltoren is allesbehalve doorsnee. Normaal staan er kolommen of andere dragende elementen recht onder de omtrek van de toren. In dit geval komen deze steunpunten er buiten te staan. Dat gebeurt onder meer door kolommen schuin te zetten en vakwerkliggers toe te passen. Op die manier wordt het speelvlak enorm vergroot, en daarmee dus ook de gebruiksmogelijkheden van het schouwburg.

Opdrachtgever is Ontwikkelingsmaatschappij Zeestad, met als aandeelhouders de gemeente Den Helder en de provincie Noord-Holland. Naar verwachting opent Schouwburg De Kampanje aankomende zomer haar deuren.

Overige foto’s

Overige berichten