header image

Universiteitsgebouw Spui Campus Den Haag

Maandag 8 april 2024

Het voormalige warenhuiscomplex V&D en later Hudson’s Bay aan het Spui en de Grote Marktstraat in het hart van Den Haag wordt getransformeerd tot Universiteitsgebouw Spui. Het complex bestaat uit drie afzonderlijke gebouwen uit drie verschillende bouwperiodes, waaronder het monumentale V&D-pand aan het Spui uit 1928. Het openblijven van de winkels gedurende de bouwwerkzaamheden en de zeer krappe bouwplaats maken dit transformatieproject extra uitdagend.

 

Het Universiteitsgebouw Spui Campus Den Haag, zoals het nieuwe gebouw voluit heet, is eigendom van CBRE Investment Management. Bij oplevering wordt het gebouw in gebruik genomen door Universiteit Leiden en samenwerkingspartners TU Delft, Open Universiteit, LUMC en Universiteiten van Nederland. In totaal heeft het complex een maximale capaciteit van ongeveer 4000 studenten, docenten en medewerkers, die door de komst van het Universiteitsgebouw gaan zorgen voor meer levendigheid in de binnenstad en voor verlenging van de verblijfsduur in het gebied omdat zaken als sporten en leren ook in de avonden plaatsvinden.

 

Zorgvuldige ingrepen

IMd Raadgevende Ingenieurs heeft gedurende het ontwerp- en ontwikkelproces van de transformatie gestuurd op het maximaal inzetten van het monumentale pand. Mede door zorgvuldige constructieve ingrepen kan dit bijna 100 jaar oude gebouw nog eens minimaal 50 jaar dienstdoen en wordt het gebruikscomfort van de campus verhoogd. Zo komt de hoofdentree terug aan het Spui en worden uitnodigende atria en (rol)trappen toegevoegd in het monumentale deel. Het pand aan de Spuistraat naast het monumentale pand is het kleinste en minst robuuste van de drie bouwdelen. Dit pand is verwijderd en wordt vervangen door nieuwbouw. Hier, dicht bij de hoofdentree, komen de multifunctionele sportruimten en kolomvrije collegezalen met daarbovenop een daktuin.

 

Bouwplaats

De constructie van dit tweelaagse nieuwbouwdeel is opgebouwd uit staal en staalplaatbetonvloeren. Dit deel wordt als laatste gebouwd; tijdens de werkzaamheden aan de andere twee panden wordt de schaarse ruimte ingericht als bouwplaats.

 

Ongestoord winkelen

Het gebouwdeel aan de Grote Marktstraat dateert uit de jaren ’60. Hier komen de onderwijslokalen, kantoren en diverse werk- en studieplekken. Kenmerkend aan de constructie van dit gebouwdeel zijn de betonnen kolommen met paddenstoelkoppen, vergelijkbaar met die van de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Vanuit constructief oogpunt zijn de posities van kolommen en nieuwe trappenhuizen uitdagend. Deze lopen veelal niet door tot in de commerciële plint, zodat deze tijdens de bouw ongestoord in gebruik kan blijven. Door middel van stalen liggers zijn de krachten naar de bestaande constructie ingeleid.

 

Universiteitsgebouw Spui is momenteel in aanbouw. De oplevering wordt verwacht in 2025.

 

Projectpartners:

Universiteit Leiden, TU Delft, Open Universiteit, Universiteiten van Nederland, LUMC, CBRE Investment Management, RYSE, Liag architecten, JHK Architecten, IMd Raadgevende Ingenieurs, ZRi

 

Visualisaties: Liag Architecten

Overige foto’s

Overige berichten