header image
header image
header image
header image
header image

Oranjehotel

Functie Cultuur / uitgaan / sport
Omvang -
Locatie Den Haag
Opdrachtgever

Stichting Oranjehotel

Architect

3TO Architecten

Opleverdatum september 2019

 

Het Oranjehotel was de beruchte gevangenis in Scheveningen van de nazi-bezetters. De naam verwees naar Hotel d'Orange, dat aan de Scheveningse boulevard lag. Ook refereerde het aan de koninklijke familie, de Oranjes. Inmiddels is het vooral een eerbetoon aan de verzetsmensen die er door de nazi's gevangen werden gezet.

Onder anderen verzetsstrijders Erik Hazelhoff Roelfzema (Soldaat van Oranje) en George Maduro werden hier gemarteld. Het was ook een doorvoerplaats voor gevangenen die vanwege hun etnische achtergrond, geloof of geaardheid waren opgepakt.

Na de tweede wereldoorlog is het gevangeniscomplex ingezet voor o.a. Duitse oorlogsmisdadigers, NSB-ers en Nederlandse gevangenen. Op uitzondering van de zeer indrukwekkende dodencel 601 na, is het complex volledig gerenoveerd en aangepast. Om het monument geschikt voor een bezoekerscentrum te maken is het overige deel van de gevangenis naar origineel hersteld waarbij zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van de bestaande, deels originele constructie. Uitvoerig onderzoek naar bestaande fundering, dragend metselwerk en bestaande sandwich dakplaten heeft ertoe geleid dat met beperkte stalen draagconstructie het informatiecentrum is gerealiseerd.

De keuze om aan weerszijden van de dragende metselwerkwanden lichte UNP profielen aan te brengen was direct de stabiliteit van het metselwerk tijdens uitvoering gewaarborgd. En daardoor kan de bezoeker het originele metselwerk van de barakken nog waarnemen.

Foto's: J.L. van den Oever / Arjan de Jager

Visual: Stichting Oranjehotel

Overige foto’s

Gerelateerde projecten