header image
header image
header image

Fokker

Functie Kantoren
Omvang ca. 6.500 m²
Locatie Papendrecht
Opdrachtgever

Fokker

Architect

AAI (AGS Architects International)

Opleverdatum 2019

Het project omvat de bouw van het nieuwe, internationale hoofdkantoor van Fokker in Papendrecht. IMd ontwierp de constructie van het opvallende complex.

De constructie van het gebouw bestaat uit een staalskelet en kanaalplaatvloeren. Een betonnen kern verzorgt de stabiliteit en draagt de krachten uit de ophangconstructie van de bovenbouw af. Voor die bovenbouw is in verband met de krachtswerking en de slankheid gekozen voor een staalplaatbetonvloer. Met deze keuze is het ook mogelijk geworden om de bovenbouw volledig stempelvrij te kunnen opbouwen.

Vanaf de vijfde verdieping gaat de vorm van het gebouw over van een rechthoekige plattegrond naar een ovale plattegrond. De zwevende ovale constructie vanaf de zesde verdieping tot het dak is opgebouwd met een staal-beton constructie. Middels uitkragende spanten wordt het gebouw opgetild boven de vijfde verdieping. Deze uitkragingen zijn ontworpen om kolommen naar de rechthoekige plattegronden te voorkomen. Door deze op de bovenste verdieping te integreren in de technische ruimten en de indeling iets aan te passen, sluit het architectonische ontwerp van de architect goed aan op de wensen van Fokker.

Foto's: Heerhugowaard / IMd

Overige foto’s

Gerelateerde projecten