header image
header image
header image
header image

HAKA Rotterdam

Functie Hergebruik
Omvang 14.000 m2
Locatie Rotterdam
Opdrachtgever

Dudok Groep

Architect

Wessel de Jonge Architecten

Opleverdatum -

 

In opdracht van Dudok Groep is door IMd Raadgevende Ingenieurs een ontwerp gemaakt voor de constructieve ingrepen behorende bij de transformatie van het HAKA Gebouw te Rotterdam.

Het door Wessel de Jonge architecten ontworpen plan omvat de renovatie, transformatie en optopping van het bestaande gebouw van de Coöperatieve Groothandelsvereniging de Handelskamer (HAKA) uit 1932.

Het betonnen gebouw is een rijksmonument en er waren oorspronkelijk kantoren, fabrieks- en opslagruimten en silo’s gehuisvest. Het is het eerste betonnen casco in Nederland dat destijds is gebouwd met een zogenaamde betonpomp.

 

De kunst van het afblijven staat in het ontwerp centraal en de bestaande betonstructuur zoals kolommen, balken, vloeren en silo’s zijn zichtbaar aanwezig in de planuitwerking.

 

Op de bestaande constructie worden 2 lichte optoppingen geplaatst, daarvoor is voldoende reservecapaciteit aanwezig in het bestaande casco, mede als gevolg van de functiewijziging. Na transformatie zullen in het HAKA Gebouw kantoren, horeca en publieke ruimten zijn opgenomen.

Overige foto’s

Gerelateerde projecten