header image
header image
header image

Rokin

Functie Winkelcentra
Omvang 12.000 m2
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever

IVY Group

Architect

Rijnboutt

Opleverdatum 2016

 

Het project omvat de nieuwbouw van de panden Rokin 21 en 49 te Amsterdam. Deze twee panden hebben een commerciële bestemming.

De twee nieuwe bouwdelen worden gescheiden door een smalle steeg en zijn gerealiseerd op een kelder van een bestaand gebouw, waarvan de bovenbouw, de begane grond en de souterrainvloer gesloopt zijn. De nieuwe panden zijn even hoog (bijna 30m), maar hebben verschillende doorsneden.

Bij het plaatsen van de nieuwe constructie is rekening gehouden met de positie van de bestaande fundering, om het aanbrengen van nieuwe funderingspalen zoveel mogelijk te vermijden. Putten voor liften en roltrappen zijn zodanig gepositioneerd dat de funderingspoeren en –balken in tact blijven.

Om een optimale indelingsflexibiliteit te kunnen realiseren is er een enkel kolomstramien in het pand gewenst. Dit terwijl de huidige fundering een dubbel stramien heeft. Dit dubbele stramien dient vanwege de aanwezige paalcapaciteit benut te worden. Om dit mogelijk te maken is in de kelder een overgangsconstructie geplaatst met zeer zware staalprofielen om in de beperkte hoogte een zo stijf mogelijke constructie te kunnen maken. Tijdens de uitvoering zijn de belastingen nauwkeurig naar de juiste ondersteuningen “gestuurd” middels vijzels en/of bouwfasering.

 

Overige foto’s

Gerelateerde projecten