header image
header image
header image
header image
header image
header image

PET-paviljoen

Functie Kantoren
Omvang -
Locatie Rotterdam
Opdrachtgever

IMd Raadgevende Ingenieurs

Architect

Ector Hoogstad Architecten

Opleverdatum 2023

IMd Raadgevende Ingenieurs heeft het startsein gegeven voor het printen van het allereerste 3D-geprinte paviljoen, geheel gemaakt van gerecyclede PET flessen. Na jarenlang materiaalonderzoek in samenwerking met de TU Delft, is het de eerste keer dat deze polyester kunststof constructief wordt ingezet. 

Het bouwwerk is geen doel op zich, maar onderdeel van een onderzoek naar het materiaal en diens mogelijkheden. Hoe lang houdt het bouwwerk zijn vorm? Is er een architectonische toekomst weggelegd voor dit materiaal? Wanneer het bouwwerk na verloop van tijd zijn vorm of kracht verliest, wordt het materiaal simpelweg hergebruikt. Het idee voor het paviljoen ontstond in 2019 en werd datzelfde jaar nog uitgewerkt. Een zoektocht naar het juiste concept en materiaal leidde naar de kunststof polyethyleentereftalaat (PET), dat print- en recyclebaar is. De nieuwsgierigheid en lol die dit experiment illustreert, is kenmerkend voor IMd.

IMd is sinds 2011 gevestigd in een oude metaalfabriek aan de Rotterdamse Piekstraat. Het karakteristieke bakstenen gebouw uit 1951 heeft enorme lichtstraten in het dak, een bijzondere staalconstructie en originele kraanbanen die dwars door de kantoorruimte lopen. Het paviljoen - bedoeld om op hoogte bovenop een van de kraanbanen extra werkplekken te creëren - is de nieuwste in een serie van ‘stunts’ van IMd, op zoek naar andere invalshoeken en materiaal innovatie. 

Voor dit paviljoen en experiment is een aparte website www.pet-x.nl gelanceerd. Hier is meer informatie over het ontwerp, het proces en de fabricage te vinden.

Overige adviseurs: TU Delft / Nagami / The Architect Company

Overige foto’s

Gerelateerde projecten