header image
header image
header image

The British School of Amsterdam

Functie Hergebruik
Scholen
Omvang ca. 14.000 m2
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever

British School Amsterdam

Architect

atelier PRO architekten/ Van Hoogevest Architecten

Opleverdatum 2021

 

Het gevangenisgebouw aan de Havenstraat in Amsterdam uit eind 19e eeuw is getransformeerd naar een schoolgebouw. Het gebouw is vierlaags en bestaat uit verschillende vleugels. In de vleugels bevinden zich aan beide gevels de oorspronkelijke cellen. Het binnengebied bestaat uit galerijen op stalen consoles en vides.

In het gebouw zijn onder andere de volgende constructieve ingrepen uitgevoerd:

- De vides zijn op de verdiepingen deels dichtgelegd met lichte vloeren.

- In een groot aantal celwanden zijn doorbraken gemaakt.

- Op de tweede verdieping van het voorgebouw is een theater gerealiseerd voorzien van een tribune.

Naast de transformatie is er nieuwbouw gerealiseerd. Aan drie vleugels van het gevangenisgebouw is een aanbouw gemaakt. De constructie is uitgevoerd in een staalconstructie met kanaalplaten en geïntegreerde liggers. Op de bovenste verdieping zijn extra kolommen toegepast in combinatie met stalen dakplaten om hoogte te winnen, zodat een goede bouwkundige aansluiting mogelijk is met het bestaande gebouw.

Daarnaast komen twee losstaande gebouwen, het sporthalgebouw en gebouw Vaartstraat. Beide gebouwen zijn opgebouwd uit een staalconstructie in combinatie met kanaalplaten. De stalen liggers zijn geïntegreerd uitgevoerd. De sporthal bevind zich op de eerste verdieping met daaronder lokalen/kantoren. Het dak van de sporthal is uitgevoerd met stalen dakplaten en wordt voorzien van een “licht” groendak.

Visual: atelier PRO architekten

Foto's: Eva Bloem

Overige foto’s

Gerelateerde projecten