Hof van Cossee
Rotterdam
Pinnacle
architectenbureau cepezed
Aan de Oostduinlaan te Den Haag is IMd Raadgevende Ingenieurs betrokken geweest bij de transformatie van een voormalig kantoor van Shell tot appartementencomplex. Het oorspronkelijke ensemble uit 1968 omvatte een hoogbouwvolume van 17 bouwlagen met direct haaks daarop een lager bouwblok van 6 bouwlagen hoog. Beide gebouwen waren onderkelderd, evenals het voorterrein, waaronder een oude atoomkelder als parkeergarage diende en beiden waren op staal gefundeerd.
In het nieuwe plan is de hoogbouw met zoveel mogelijk behoud van de bestaande constructie getransformeerd tot appartementen. De woningen liggen rondom de bestaande kernstrook, van waaruit zij ook zijn ontsloten. De inbreng van vides vergroot de ruimtelijkheid van deze strook. Om deze indeling mogelijk te maken, is het bestaande gebouw aan de stadszijde uitgebreid met een drie meter diep stalen rek, waarin serres en buitenruimtes zijn gemaakt. Aan de andere gevel zijn inpandige loggia’s gerealiseerd.
De bovenbouw van het lagere blok is gesloopt. Op de bestaande kelderconstructie zijn in acht bouwlagen nieuwe appartementen gerealiseerd. Door de bestaande kelderwanden optimaal te benutten, is deze kelder zonder veel aanpassingen gebruikt als fundering voor de nieuwbouw. De bestaande ondergrondse parkeergarage is zonder aanvullende voorzieningen in de bestaande constructie een laag opgetopt. Door een grondlaag te verwijderen sluit het dek op deze nieuwe parkeerlaag gelijk aan op de oorspronkelijke entree. De monumentale luifel met een betonnen schaalconstructie is ondanks de plaatsing van het rek behouden gebleven. Op het nieuwe parkeerdek is een park gekomen. Leuk om te noemen is dat in de voormalige techniekruimte op het dak van het gebouw nu de mooiste woonruimtes van het gebouw zijn gerealiseerd: de royaal bemeten penthouses.
Door de bestaande hoofddraagconstructie zoveel mogelijk te respecteren, is IMd Raadgevende Ingenieurs erin geslaagd om de constructieve aanpassingen (en dus ook de kosten) tot een minimum beperkt te houden. Zowel bij de bestaande hoogbouw als bij de nieuwbouw is het uitgangspunt geweest dat er ter plaatse van de bestaande bebouwing geen aanpassingen aan de bestaande funderingsconstructie noodzakelijk zouden zijn; deze zijn immers vaak erg kostbaar en tijdrovend.
Foto's: architectenbureau cepezed