header image
header image
header image

Winkelpanden Hoogstraat 168-172

Functie Multifunctionele projecten
Omvang -
Locatie Rotterdam
Opdrachtgever

Kroonenberg Groep

Architect

Rijnboutt

Opleverdatum 2017

De toepassing van het eerste grootschalige donorskelet is werkelijkheid geworden bij de transformatie van de Hoogstraat in Rotterdam. Bij het constructieve ontwerp is zorgvuldig onderzocht welke stalen balken, die bij de herontwikkeling worden gebruikt, met tweedehands profielen uit andere gebouwen konden worden toegepast. In tegenstelling tot dat dit bouwmateriaal anders gerecycled zou worden, wordt het nu geupcycled. Voor de herontwikkeling is aardig wat staal nodig. Er wordt totaal zo’n 27 ton staal, (ca. 100 staalprofielen), uit diverse slooppanden in Nederland in het pand verwerkt.

In opdracht van Kroonenberg Groep is door IMd een ontwerp gemaakt voor de hoofddraagconstructie voor de verbouw. Binnenin het pand werden jarenlang verschillende functies verenigd. Zo zat er onder meer de snackbar van Bram Ladage. Het door Rijnboutt ontworpen plan omvat de herstructurering van het pand naar winkels en woningen. In het constructief ontwerp staat de combinatie tussen bestaand en nieuw centraal. Er is onderzocht welke delen van de oude constructie kunnen worden gehandhaafd, en welke beter vervangen kunnen worden.

De constructies van de drie panden zijn ieder afzonderlijk opgebouwd en staan niet met elkaar in verbinding. In de nieuwe situatie worden de drie panden aan elkaar geschakeld, waarbij de begane grondvloer van de drie panden verbonden wordt. Hierbij blijft de gevel van de drie panden gehandhaafd, ten behoeve van het behoud van de naoorlogse architectuur.

Foto's: Fotostudie Barendrecht / Kees Hummel / Rijnboutt / BITB/ Stieber Fotografie / IMd

Overige foto’s

Gerelateerde projecten