header image
header image
header image
header image

Tijdelijke Rechtbank

Functie Kantoren
Omvang 5.400 m2
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever

Rijksvastgoedbedrijf

Architect

cepezed

Opleverdatum 2016

In opdracht van DPCP (een combinatie van Duprie en cepezed projects) heeft IMd een ontwerp gemaakt voor de hoofddraagconstructie voor de Tijdelijke Rechtbank in Amsterdam.

Dit gebouw heeft enkele jaren dienst gedaan als gerechtsgebouw. Daarna is de tijdelijke rechtbank weer afgebroken in 2022 om vervolgens elders opnieuw dienst te doen als een tijdelijk bouwwerk. Dit betekent dat er bij het ontwerp van het gebouw rekening is gehouden met het volledig kunnen demonteren van alle constructieonderdelen. Hierdoor is er bij het constructieve ontwerp veel aandacht besteed aan de detaillering.

De stalen onderdelen van de hoofddraagconstructie zijn onderling met boutverbindingen verbonden, deze verbindingen komen veelal uit het zicht. Zelfs de koppelingen tussen de vloerschijven en de stalen hoofddraagconstructie zijn demontabel gemaakt. De fundering is opgebouwd uit prefab onderdelen zodat ook deze gedemonteerd en opnieuw opgebouwd kunnen worden.

De posities van de kolommen en de hoogte van de verdiepingen zijn zodanig gekozen dat deze niet alleen voor de rechtbank gunstig zijn maar ook prima passen in een willekeurig kantoorgebouw. Het gebouw bij de rechtbank is vier bouwlagen hoog, maar wellicht wordt dit in de toekomst twee gebouwen van ieder twee bouwlagen hoog.

De Tijdelijke Rechtbank is een ultiem duurzaam gebouw. Niet alleen de materialen zijn recyclebaar, het volledige gebouw is te hergebruiken.

Foto's: architectenbureau cepezed Leon van Woerkom


Overige foto’s

Gerelateerde projecten