header image
header image
header image
header image

De 4 Heemskinderen

Functie Scholen
Omvang ca. 3.600 m2
Locatie Etten-Leur
Opdrachtgever

Topos Architecten bv

Architect

Topos Architecten bv

Opleverdatum 2017

 

IMd Raadgevende Ingenieurs heeft een ontwerp gemaakt voor de hoofddraagconstructie voor de nieuwbouw van de Brede School te Etten Leur. het IKC omvat 20 lokalen, gemeenschappelijke ruimtes, een gymzaal, een peuterspeelzaal en een kinderdagverblijf. Het ontworpen plan omvat de nieuwbouw die bestaat uit drie bouwdelen. Een middendeel met maximaal drie bouwlagen, een rechtervleugel bestaande uit één bouwlaag en een linkervleugel, de gymzaal.

De constructie van het gebouw bestaat in hoofdlijnen uit rechte draaglijnen. De draaglijnen zelf zijn grotendeels opgebouwd uit geïntegreerde liggers en kolommen met kanaalplaatvloeren. De kolommen in de draaglijnen hebben een kleine hart-op-hart afstand, de balk met geringe overspanning heeft derhalve een geringe hoogte. Ondanks het grote aantal vides kan de constructie op een eenvoudige en logische wijze gerealiseerd worden.

Duurzaamheid is geïntegreerd in het ontwerp door te zorgen voor een langere levensduur. Een langere levensduur is te behalen door rekening te houden met toekomstige gebruikers van het gebouw. Door zoveel mogelijk dragende kolommen i.p.v. dragende wanden te kiezen wordt de flexibiliteit aanzienlijk vergroot zodat het gebouw in de toekomst gemakkelijk heringedeeld wordt.

Om de flexibiliteit naar de toekomst nog verder te vergroten wordt de mogelijkheid meegenomen dat de vide in de eerste verdieping t.p.v. het middengebied dichtgelegd kan worden en er wordt rekening gehouden met een toekomstige uitbreiding, waarin de gehele rechtervleugel en het gehele middengebied worden opgetopt tot drie bouwlagen.

Overige foto’s

Gerelateerde projecten