header image
header image
header image

Fenix

Functie Hergebruik
Cultuur / uitgaan / sport
Omvang 16.000 m²
Locatie Rotterdam
Opdrachtgever

Stichting Droom en Daad

Architect

MAD architects, EGM architecten, bureau Polderman

Opleverdatum 2024

In 1923 is de 360 meter lange San Franciscoloods in gebruikgenomen ten behoeve van de boedelopslag van de Holland-Amerika Lijn. Deze loods, gepositioneerd aan de kade van de Maas op Rotterdam-Katendrecht, was destijds een van de grootste loodsen ter wereld. Na schade door bombardementen en brand werd de loods in 1954 opnieuw gebouwd als 2 loodsen: Fenixloods I en Fenixloods II.

In opdracht van stichting Droom en Daad wordt de bestaande Fenixloods II zorgvuldig gerestaureerd, om als museum te kunnen gaan dienen. Dit museum wordt over twee verdiepingen verdeeld en bestrijkt ca 16.000 m2. Op de begane grond komt een mix van horeca en culturele functies. De bestaande constructie bestaat uit een betonnen casco met een houten paalfundering. IMd Raadgevende Ingenieurs heeft diverse herberekeningen van de bestaande constructie uitgevoerd, versterkingsvoorstellen uitgewerkt en de constructieve restauratie begeleid.

In het midden van de loods is een grote sparing gemaakt van circa 25-27 m2. Op deze plaats is door MAD architects een tornadovormig kunstwerp ontworpen. Dit kunstwerk dient als loopbrug naar een uitkijkbordes, waarvan men kan genieten van een prachtig uitzicht op de stad. De tornadoconstructie is uitgevoerd als spaceframe van ronde buizen. Dit spaceframe wordt afgewerkt met een roestvast stalen bekleding. In de sparing in de bestaande loods is een tafelconstructie gemaakt waar de tornado geplaatst wordt. Hiermee wordt de tornado losgehouden van de bestaande betonconstructie.

Het uitkijkplatform wordt gerealiseerd door grote in twee richtingen uitkragende, stalen liggers. Dit platform wordt horizontaal en verticaal ondersteund door de liftkern. Het dak van de tafelconstructie wordt uitgevoerd met dubbelgekromde glaspanelen. IMd Raadgevende Ingenieurs heeft in nauwe samenspraak met MAD architects, staalleverancier CSM en bekledingsleverancier CIG het ontwerp en de berekening van de tornado met uitkijkplatform gemaakt. Hiervoor zijn zeer geavanceerde EEM-berekeningen opgesteld en zijn er veel scenario's doorgerekend om tot een acceptabel dynamisch gedrag en een robuuste constructie te komen.

Verwachte opening van FENIX met deze spectaculaire constructie is in 2024. Voor meer informatie: www.fenix.nl

 

Impressies: FENIX, Artist impression, MAD Architects

Overige foto’s

Gerelateerde projecten