header image
header image
header image
header image

Neudeflat

Functie Woningen
Omvang 88 appartementen en commerciële ruimte
Locatie Utrecht
Opdrachtgever

De Nieuwe Norm

Architect

A3 Architecten

Opleverdatum 2017

 

De Neudeflat is een bekend gebouw in de binnenstad van Utrecht. Het 16 verdiepingen hoge gebouw is begin jaren ‘60 gebouwd. De functie van het gebouw was een kantorenflat met een commerciële ruimte op de onderste bouwlaag.

Vanwege de gunstige ligging van het gebouw is er besloten om de gebruiksfunctie te wijzigen naar een woonfunctie. Daarbij worden er tot zes appartementen per woonlaag gerealiseerd. Het constructieve ontwerp voor de renovatie van het gebouw is gericht op zoveel als mogelijk hergebruik van de bestaande constructieonderdelen. Natuurlijk zijn er enkele aanpassingen noodzakelijk, zoals: diverse sparingen door constructieve wanden en vloeren, een gewijzigde gevel en nieuwe balkons.

Een van de eerste stappen in het ontwerpproces van een renovatieproject is het achterhalen van de gegevens van de bestaande constructie. Helaas waren er van dit project geen tekeningen of berekeningen van de bestaande constructie bewaard gebleven.

Nebest heeft daarom onderzoek gedaan naar de bestaande betonconstructies. Met deze resultaten konden we aantonen dat met enkele eenvoudige maatregelen de grote sparingen in de vloeren en stabiliteitswanden gemaakt konden worden.

Overige foto’s

Gerelateerde projecten