header image
header image
header image
header image

Woning Leonidasterrein kavel 5

Functie Woningen
Omvang -
Locatie Rotterdam
Opdrachtgever

Particulier

Architect

Architectenbureau Di't

Opleverdatum 2017

 

Op het voormalige hockeyveld van Leonidas in Rotterdam zijn 23 woningen op vrije kavels gebouwd. In het oorspronkelijke kavelboek werden scherpe eisen aan de duurzaamheid gesteld betreffende de fundering. In overleg met de opdrachtgever en de architect is gekozen voor een evenwichtsconstructie op een kelder.

In nauw overleg met de gemeente Rotterdam en geotechnisch adviesbureau Geomet, is besloten om de kelderbak als semi-drijvend uit te voeren. Hierbij is gebruik gemaakt van de eerder opgetreden consolidatie (voorbelasting) van de veenlaag. Het ontwerp van de kelderconstructie is zodanig, dat de maximaal optredende gronddruk (bij een lage GrondWaterStand) in de veenlaag nooit hoger wordt dan de in het verleden al eens opgetreden gronddruk, maar dat bij een hoge GrondWaterStand de woning nog net niet gaat drijven. Er is zelfs rekening gehouden met het excentrische zwaartepunt van de woning (de helft is eenlaags en de ander helft is tweelaags), waarbij een kelderwand dikker is uitgevoerd om scheefstand van de kelderbak en de woning te voorkomen. De kelder is als een zogenaamde afzinkkelder ontworpen, om een bouwput met bemaling te voorkomen.

Een bijzonder slim ontwerp en een duurzame oplossing die in Nederland vaker zal worden toegepast, zodat het kostbare en verspillende steeds maar weer ophogen van verzakkende bodems tot het verleden gaat behoren. Op deze manier beweegt de woning altijd met de bodem mee.

Overige foto’s

Gerelateerde projecten