header image
header image
header image
header image

Paradium

Functie Woningen
Omvang
Locatie Dordrecht
Opdrachtgever

A.B. van Pelt Projektontwikkeling b.v.

Architect

Mei Architecten en stedenbouwers

Opleverdatum

 

Het project omvat de renovatie en optopping van galerijflats aan de Spuiboulevard en de Johan de Wittstraat, en de nieuwbouw van een winkelunit op het binnenterrein, dat bijna geheel wordt omsloten door deze galerijflats, de naastgelegen parkeergarage en andere belendingen.

Op de bestaande galerijflats zijn tot maximaal 4 extra bouwlagen toegevoegd, afgestemd op de nog aanwezige capaciteit in de bestaande fundering. Op de begane grond en eerste verdieping hebben de woningen een winkelfunctie gekregen. Aan de voorzijde is een nieuwe gevel gemaakt en zijn buitenruimtes toegevoegd. De vloer van de begane grond is geheel vernieuwd in verband met opgetreden schade van de wapening (Kwaaitaalvloeren).

Om het binnenterrein van het winkelgebied ter plaatse van de expeditie kolomvrij te maken, zijn er stalen vakwerkconstructies aangebracht boven de winkelruimte van de 1e verdieping. Hierdoor is een kolomvrije overspanning gerealiseerd van 20 meter op maaiveld en heeft de erboven gelegen winkel een kolomvrije overspanning van 10 meter. Voor de ondersteuning van de nieuwe vakwerkconstructies ter plaatse van de naastgelegen parkeergarage is gebruik gemaakt van de stalen buispalen die bij de realisatie van deze parkeergarage al waren aangebracht. Verder is optimaal gebruik gemaakt van de aanwezige palen van de bestaande kelder onder de galarijflat. Echter bleken extra palen lokaal onvermijdelijk. Om de kans op lekkage van de kelder te beperken en de krachten goed in te leiden, zijn de nieuwe palen met een vijzelconstructie op spanning gebracht.

In 2008 is IMd door de toenmalige aannemer benaderd om het plan dat ontworpen was door een ander adviesbureau, te beoordelen en daar waar mogelijk te voorzien van kostenbesparende mogelijkheden om het plan haalbaar te maken. Op basis van de door IMd in gebrachte optimalisaties en kostenbesparingen is de verdere uitwerking van het plan door IMd verzorgd.

Overige foto’s

Gerelateerde projecten