header image
header image
header image

Amicitia

Functie Hergebruik
Omvang
Locatie Leeuwarden
Opdrachtgever

V.O.F. ELBAVA

Architect

Jo Coenen & Co Architects

Opleverdatum 2011

 

Het project betreft de verbouwing van het kantoorgebouw Amicitia te Leeuwarden tot een appartementencomplex. Het gebouw, wat voorheen bekend stond als het lelijkste gebouw van Leeuwarden, is in een jaar tijd getransformeerd tot een modern en opvallend gebouw met commerciële ruimte, een parkeerlaag op de tweede verdieping en daarboven 5 verdiepingen met appartementen.

De onderste twee verdiepingen zijn uitgebreid en de plattegrond is 30⁰ verdraaid om beter in de omgeving te passen. Deze uitbreiding is constructief los gehouden van het bestaande gebouw en staat op een eigen fundering.

Het buitenste deel van de appartementenvloeren zijn uitgevoerd in staal waardoor het mogelijk werd de vloerranden afgerond en sierlijk uit te voeren. Voor de overgang van beton naar staal zijn slimme details bedacht om de oude betonvloer optimaal te benutten.

In het ontwerp heeft IMd onderzocht wat het bestaande betonskelet aan (extra) draagvermogen kon verzorgen. Uit dit onderzoek bleek dat optoppen met een extra verdieping eenvoudig mogelijk was, zonder dure ingrepen in de fundering en draagconstructie.

Overige foto’s

Gerelateerde projecten