header image
header image
header image

Hoornbeeck College

Functie Hergebruik
Scholen
Omvang 7.500 m2 bvo
Locatie Gouda
Opdrachtgever

Hoornbeeck College

Architect

RoosRos Architecten

Opleverdatum 2020

Het betreft de transformatie van een bestaand kantoorpand naar een onderwijsgebouw aan het Noordelijk Halfrond te Gouda.

Het gebouw is begin deze eeuw gebouwd en bestaat uit een prefab betonskelet van dragende gevels met kanaalplaatvloeren. De grootste aanpassing was het realiseren van een aula. De bestaande verdiepingshoogte van 3,8m was hiervoor niet voldoende. Daarom is er over de gehele breedte van het gebouw een deel van de eerste verdiepingsvloer gesloopt om zo de verdiepingshoogte te verdubbelen. Tegelijkertijd zijn er in de derde en vierde verdiepingsvloeren kleinere vides gemaakt met een open trap. Daar zijn de vloeren opgevangen, precies boven de aula.

De kleine vides zijn relatief eenvoudig gerealiseerd door het aanbrengen van een stalen ligger op stalen kolommen. Deze kolommen zijn 'in het plafond' van de aula, dus onder de tweede verdiepingsvloer, opgevangen door een tweetal vakwerkliggers, en ter plaatse van de bestaande gevels ondersteund door stalen kolommen. Deze kolommen vormen tegelijkertijd de steun voor de gevels. De afmetingen van het spant zijn zodanig gekozen dat deze door een bestaande raamsparing naar binnen getakeld konden worden.

Overige foto’s

Gerelateerde projecten