header image
header image
header image
header image

EYE Collectiecentrum

Functie Bedrijfsruimten
Omvang 5.850 m2
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever

WAD Archief Depots BV

Architect

architectenbureau cepezed

Opleverdatum 2015

 

Het EYE Collectiecentrum in Amsterdam is een 4-laags gebouw met archiefruimtes en kantoorruimte.

Dit state-of-the-art depot met perfecte opslag- en bewaaromstandigheden wordt een veilige en duurzame haven voor de EYE-collecties. Een internationaal publiek van wetenschappers, filmmakers en studenten kan ze raadplegen. Het EYE Collectiecentrum wordt daarnaast een expertisecentrum voor professionals die zich bezighouden met filmconservering, restauratie en onderzoek.

Het EYE Collectiecentrum is met zijn glazen pui ontworpen als een open, uitnodigend gebouw. Op de begane grond kan men terecht om films te kijken, research te doen en de overige collecties te raadplegen, zoals boeken, tijdschriften, dvd’s, affiches, foto’s, persoons- en instellingsarchieven, scenario’s, audiocollectie, bladmuziek en filmapparatuur.

De archiefruimten zijn ontworpen volgens de archiefwet. Hierbij is door middel van een vloerenstudie gezocht naar een optimale constructie. Een belangrijke randvoorwaarde hierbij was de hoge veranderlijke vloerbelasting en de toelaatbare vervormingen horende bij de archieffunctie. Door de juiste keuze van een vloersysteem en een goede afstemming van de kolomposities, is een de optimale constructie verkregen.

Om de collectie goed te beschermen is bij het ontwerp van hoofddraagconstructie goed rekening gehouden met een brandwerendheid conform de archiefwet. Hiervoor zijn door slimme integratie van onderdelen uiteindelijk vrijwel geen extra voorzieningen voor aangebracht.

Klik hier voor de bouwfilm.

Uitvoeringsfoto's: architectenbureau cepezed Leon van Woerkom

Foto's oplevering: Luuk Kramer

Overige foto’s

Gerelateerde projecten