header image
header image
header image

Entreegebouw Keukenhof

Functie Kantoren
Omvang 2.750 m2
Locatie Lisse
Opdrachtgever

Stichting Keukenhof

Architect

Mecanoo architecten

Opleverdatum 2016

Het entreegebouw van de Keukenhof is een langgerekte gebouw met in het midden een doorgang naar het park. In het gebouw zijn naast de kassa’s ook toiletten, horeca, commerciële ruimte en kantoren aanwezig. 

Het ontwerp kenmerkt zich door de houten dakconstructie die verspringend in hoogte is aangebracht. Zo is er aan de ene zijde van de doorgang een eenlaags gebouw ontstaan en aan de andere zijde een tweelaags gebouw. Voor de vloeren zijn diverse maatregelen toegepast om materiaal te besparen. 

Het dak heeft een beeldbepalend uiterlijk, waarbij de hoofdliggers bestaan uit gelamineerde houten liggers. De tussenliggende dakconstructie is zeer licht uitgevoerd met verschillende houten box-systemen met goede integratie van de isolatie en de installaties. 

Door de bouwkundig gewenste hoogte van de houten dakliggers was het mogelijk het dak 'zwevend' uit te voeren met zeer grote overspanningen van 25 meter en uitkragingen tot 11 meter. Dit was in verband met het ontvangen van grote groepen bezoekers van het Keukenhof voor de opdrachtgever zeer gewenst.

Foto's: Keukenhof (uitvoering), John Marshall (oplevering) en ©photoarchitecture.com (Keukenhof in bloei)

Overige adviseur: Brabanders Bouw Adviesbureau

Overige foto’s

Gerelateerde projecten