header image
header image
header image

Tijdelijke Huisvesting Tweede Kamer

Functie Hergebruik
Kantoren
Omvang ca. 80.000 m2
Locatie Den Haag
Opdrachtgever

Rijksvastgoedbedrijf

Architect

Zecc

Opleverdatum 2021

Het Binnenhof wordt gerenoveerd en het hart van de Nederlandse democratie is daarom verplaatst naar een nieuwe, tijdelijke plek. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft IMd Raadgevende Ingenieurs gevraagd voor het constructief ontwerp voor de transformatie van het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken.

Grote blikvanger van dit project is de nieuwe publieksingang van de Tweede Kamer aan de zijde van het Centraal Station van Den Haag. Deze publieksentree is speciaal bedoeld om de honderdduizenden bezoekers die jaarlijks de Tweede Kamer bezoeken op een waardige manier te ontvangen. De kenmerkende slanke pilaren vormen een indrukwekkende nieuwe entree van het gebouw en zijn bovenop de bestaande structuur van het gebouw ontworpen. Door de uitbreidingen slim te positioneren en licht van gewicht te constueren is voorkomen dat er een nieuwe fundering benodigd is. De witte kolommen zijn vloeiend vormgegeven met 3D geprint hergebruikt plastic van het bedrijf Aectual.

In het bestaande deel van het gebouw is de indrukwekkende constructie zoveel mogelijk behouden. In de plenaire zaal zijn bijvoorbeeld de betonnen kolommen – ruw, zonder afwerking - in hun originele staat gelaten om het contrast met de moderne vormgeving te vergroten. Door middel van beperkte constructieve toevoegingen is het gebouw toekomstbestendig gerenoveerd.

Foto's: Stijn Poelstra

Overige foto’s

Gerelateerde projecten