header image
header image
header image
header image

Watertoren Utrecht

Functie Hergebruik
Woningen
Omvang 920 m2
Locatie Utrecht
Opdrachtgever

Particulier

Architect

Zecc Architecten

Opleverdatum 2022

De watertoren aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht is getransformeerd tot exclusief woonhuis. In de onderste vier lagen van de toren bevinden zich een commerciële ruimte en drie identieke studio’s. Bovenin, grotendeels in het behouden watervat van genageld plaatstaal, is een luxe appartement gerealiseerd verdeeld over zes verdiepingen. Daglicht en buitenruimten toevoegen vormde een architectonische en constructieve uitdaging.

Het rijksmonument, gebouwd volgens de Amsterdamse School, dateert uit 1917. Met zorgvuldige ingrepen aan de bakstenen gevels zijn nieuwe gevelopeningen en loggia’s gecreëerd. De dragende metselwerk wanden en het stalen vat zijn constructief aangepast en zo veel mogelijk in het zicht gelaten. De bestaande houten vloeren onder het vat zijn versterkt en nieuwe, relatief lichtgewicht staalbetonvloeren zijn in het vat aangebracht.

Naarmate je hoger in de toren komt, worden de gevelopeningen groter en het uitzicht op de stad steeds overweldigender. Onder de fenomenale kapconstructie van staal en hout op de negende verdieping bieden de panoramaramen een uitzicht van 360 graden op de stad.

 

Foto's: Stijn Poelstra fotografie & video, in opdracht van Zecc Architecten

Overige adviseurs: R&R Bouw / I-Saac / Neveships / DGMR / Van Milt Restaurateurs

Overige foto’s

Gerelateerde projecten