header image
header image
header image
header image
header image

Schiphol Nieuwe Pier

Functie Industrie/Infrastructuur
Omvang
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever

Schiphol Nederland

Architect

architectenbureau cepezed

Opleverdatum

Samen met cepezed heeft IMd als onderdeel van het internationale en integrale ontwerpteam onder coördinatie van AECOM de nieuwe pier van Schiphol ontworpen. cepezedinterieur, dGmR en tuin- en landschapsontwerpbureau Copijn waren eveneens onderdeel van het team. Gezamenlijk hebben de teamleden het volledige design van de nieuwe pier en bijbehorende airside gefaciliteerd.

Om zijn positie als multimodaal knooppunt en ‘preferred airport’ te bestendigen en verder te ontwikkelen, speelt Schiphol met de nieuwe pier in op de groei van het aantal passagiers en vliegtuigbewegingen. De nieuwe pier voorziet de luchthaven van acht nieuwe gates: vijf voor narrow-body vliegtuigen aan de noordzijde en drie voor wide-body vliegtuigen aan de zuidzijde. Deze zijn ook bruikbaar voor zes narrow-body vliegtuigen. In een later stadium komen er aan de zuidzijde nog twee wide-body gates bij. 

De constructie voor de pier is opgebouwd met een volledige staalconstructie en staalplaatbetonvloeren. In de dwarsrichting van de pier zijn portalen toegepast die de dwarsstabiliteit waarborgen en de staalbetonliggers in de langsliggers dragen. Met deze constructieopzet zijn grote vrij indeelbare ruimten verkregen. 

Beelden: architectenbureau cepezed / John Gundlach

Overige foto’s

Gerelateerde projecten