header image
header image
header image

VMBO Het Element

Functie Scholen
Omvang 10.926 m2
Locatie Amersfoort
Opdrachtgever

Hevo

Architect

De Zwarte Hond 

Opleverdatum

Vmbo Het Element is een samenwerking tussen de Meerwegen scholengroep en Stichting Meridiaan College. Het door De Zwarte Hond  ontworpen plan omvat de nieuwbouw van dit drielaags schoolgebouw. Binnen bevinden zich diverse praktijklokalen en gymzalen. Het atrium in het midden verbindt verschillende verdiepingsvloeren met eklaar.  

Het Element biedt vmbo-onderwijs op verschillende niveaus en door middel van zeven profielen, waaronder Bouwen, Wonen & Interieur, Mobiliteit & Transport, Economie & Ondernemen  en Zorg & Welzijn. Naast Het Element krijgt ook het Taalcentrum onderdak in de nieuwbouw, welke eerste opvangonderwijs verzorgt voor anderstalige kinderen tussen de twaalf en zeveniten jaar in regio Eemland.  

De Zwarte Hond heeft het gebouw ontworpen vanuit een vierkant stramien. Dit grid leent zich goed voor een betonvloer die in twee richtingen afdraagt naar kolommen, een vlakke plaatvloer. De inschatting is dat een gewichtsbesparende breedplaatvoer niet opweegt tegen een besparing in de  kolommen en de fundering en ook niet tegen de extra bouwkosten voor het vloersysteem en de complexiteit in de detailengineering en uitvoering.

Voor de stabiliteit zullen op strategische plekken in het gebouw windverbanden of wandschijven worden opgenomen. Voor de boven elkaar gelegen gymzalen is een apart constructiesysteem ontworpen als een hybride skelet bestande uit stalen kolommen en liggers met kanaalplaatvloeren. Het dak van de gymzalen wordt uitgevoerd in staal zodat de grote vrije overspanningen op een zo economisch mogelijke manier kunnen worden uitgevoerd en hulpstaal voor de sporttoestellen kan worden geïntegreerd.

Flexibiliteit is een belangrijk thema voor het ontwerp. Onderdelen met een verschillende levensduur zouden onafhankelijk van elkaar moeten kunnen worden aangepast. Over het algemeen heeft de constructie de langste levensduur. Daarom is het bijvoorbeeld beter om de gevel los te houden van de constructie zodat aanpassingen mogelijk zijn zonder ingrepen aan de constructie.

Overige foto’s

Gerelateerde projecten