
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Begin juli is Maarten Peters, BIM-modelleur bij IMd, aan de Hogeschool Rotterdam afgestudeerd op een onderzoek naar BIM. Daarbij heeft hij onder meer drie verschillende samenwerkingsvormen vergeleken. Zijn belangrijkste conclusie: ontwerpende en uitvoerende partijen moeten meteen vanaf de ontwerpfase gaan samenwerken om optimaal gebruik te kunnen maken van BIM.
Peters onderzocht hoe hoofdconstructeur en aannemer nu in het bouwproces samenwerken, en de manier waarop dat zou moeten om het BIM-proces te bevorderen. Beide processen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. BIM is namelijk primair een samenwerkingsproces waarbij kennis en informatie over een bouwwerk tussen verschillende partijen wordt gedeeld, op elkaar afgestemd en vervolgens opgeslagen met een BIM-model als resultaat.
De belangrijkste conclusie van Peters: hoofdconstructeur en aannemer moeten vooral éérder gaan samenwerken. Een optimaal BIM-proces loopt vanaf de ontwerpfase onafgebroken door in de uitvoering. In een traditioneel bouwproces is er een scheiding tussen beide waardoor het BIM-model uit de ontwerpfase bijna niet wordt gebruikt in de realisatiefase, met veel dubbel werk als gevolg. Peters. “De aannemer wordt nu meestal pas na de prijsvorming in de realisatiefase bij het project betrokken.”
In een goed BIM-proces werken ontwerpende en uitvoerende partijen vanaf de ontwerpfase samen. De expertise van de aannemer voorkomt ontwerpwijzigingen tijdens de bouw. De engineering van de hoofddraagconstructie dient bij de hoofdconstructeur te blijven. Daarnaast coördineert deze bij voorkeur ook de constructieve uitwerking van de verschillende onderdelen bij gespecialiseerde deelconstructeurs, een taak die traditioneel bij de werkvoorbereider ligt.
Volgens Peters zou de aannemer van het ontwerp BIM-model het bouwbudget moeten vaststellen en hiervoor ook verantwoordelijk worden gemaakt. Zo kan er goed worden gestuurd op bouwkosten en wordt meerwerk in de realisatiefase geminimaliseerd of zelfs voorkomen. Peters vindt ook dat er een mentaliteitsverandering in de bouw nodig is om BIM tot een écht succes te brengen; vertrouwen en begrip moeten de boventoon voeren.
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!