
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Alliander Westpoort is bekroond met de Amsterdamse Architectuurprijs AAP 2024. Van de tien deelnemende projecten ontving het nieuwe regiokantoor niet alleen de vakprijs, maar ook de publieksprijs. De prijzen werden op 25 april feestelijk uitgereikt in De Duif aan de Prinsengracht. Het is de derde keer in de geschiedenis van de AAP dat een project met beide prijzen naar huis gaat.
De jury spreekt lof uit voor de winnaar in de veelzijdigheid van het ontwerp dat ruimte laat voor aanpasbaarheid en functieverandering en inzet op materiaalinnovatie – hout (o.a. houten kanaalplaten). Het ontwerp is doordacht, toekomstgericht en zorgvuldig gedetailleerd. Lees hier het juryrapport.
Het nieuwe regiokantoor van Alliander in Amsterdam Westpoort, dat kantoren, opleidingsruimten en werkplaatsen combineert, viel al eerder in de prijzen. Eind 2023 kreeg het bij de Architectenweb Awards de onderscheiding Kantoorgebouw van het Jaar en sleepte het de Nationale Houtbouwprijs binnen.
Voor dit jaar is het gebouw genomineerd voor het BNA Beste Gebouw van het Jaar in de categorie Stimulerende Omgevingen. De prijsuitreiking vindt plaats op 23 mei in de Bunkertoren in Eindhoven, categoriewinnaar Identiteit & Icoonwaarde 2023 en eveneens een project waar IMd Raadgevende Ingenieurs met trots aan heeft samengewerkt. Stemmen voor de publieksprijs kan nog tot 7 mei.
Meer over Alliander Westpoort lees lees je op onze website.
Projectpartners: Alliander, De Zwarte Hond, IMd Raadgevende Ingenieurs, DGMR, Copper 8, Dura Vermeer, Laminated Timber Solutions Belgium, Croonwolter&dros, De Urbanisten
Foto's: ScagliolaBrakkee / Jacques Tillmanns Foto Focus
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!