header image

Balansfundering van tweedehands materialen voor Concept House

Maandag 13 oktober 2014

Rotterdamse studenten hebben in de stadshavens een zogenoemd Concept House ontworpen én – zelf – gebouwd. Donderdag 9 oktober was de feestelijke opening van deze duurzame, innovatieve en demontabele combinatie van woning, kas en kantoor. IMd hielp de studenten met de ontwikkeling van de constructie. Vooral voor de fundering is een opvallende keuze gemaakt.

Het Concept House Instituut van Bouw- en Bedrijfskunde (CHIBB), zoals het ontwerp van de studentenvande Hogeschool van Rotterdam heet, staat in Concept House Village, de Rotterdamse proeftuin voor duurzaam bouwen. Alle innovatieve ontwerpen, producten en systemen worden hier met en door bewoners getest. Innovatie in de praktijk dus.

CHIBB is een extreem duurzaam en innovatief prototype, zowel wat energiegebruik als grondstofgebruik, waterhuishouding, ecologie en mobiliteit betreft. Alle gebruikte materialen zijn hergebruikt, biobased en/of recyclebaar. Dankzij de kas is het gebouw ook op voedselgebied zelfvoorzienend.

Een paalfundering leek in de slappe grond niet te vermijden. Maar zo’n fundering laat na de demontage van Concept House na vijf jaar z’n sporen na. In plaats daarvan is daarom gekozen voor een veel goedkopere, simpelere oplossing. Om te beginnen is ter compensatie van het gewicht grond afgegraven en een zandbed aangebracht.

Vervolgens is een dubbele laag tweedehands Stelconplaten aangebracht met daarop een grid van stalen balken in plaats van traditioneel beton. Deze zijn zo geplaatst dat het gewicht van de constructie erboven zo gelijkmatig mogelijk wordt afgedragen. Mocht er tóch een kleine lokale verzakking optreden, dan is die eenvoudig te corrigeren – de fundering is namelijk vanaf maaiveld toegankelijk.

Direct na de oplevering, vorige week, is begonnen met het monitoren van alle vernieuwende, duurzame toepassingen in het gebouw. Arjan Karssenberg, associate lector aan de Hogeschool Rotterdam en leider van het project, heeft vier jaar uitgetrokken om met zijn team alle ins en outs van het project te doorgronden. Klik hier voor een video over de bouw.

Overige berichten