
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
De parkeergarage werd al in 2004 opgeleverd, de woningen die erop gebouwd zouden worden, liepen door de economische crisis vertraging op. Maar behalve een financieel obstakel was er ook een technische complicatie. IMd ontwikkelde daarop een speciale constructie die beide problemen oplost. Zo ligt het woongebouw straks ‘los’ op de garage.
CiBoGa (Circus-, Boden- en Gasterein) is de naam van een stedenbouwkundig project in de binnenstad van Groningen. Onderdeel daarvan, een eenlaagse ondergrondse parkeergarage (270 bij 110 meter), was zes jaar na dato nog altijd niet bebouwd zoals wel de bedoeling was. Dat gaf een technische complicatie toen vorig jaar alsnog een van de geplande gebouwen – ‘Schots 5’ – gebouwd zou gaan worden.
De niet-bebouwde garage wil onder invloed van de temperatuur uitzetten en verkorten. Dat gebeurt altijd, maar zonder bovenliggende bebouwing warmt het dek door directe zonbestraling meer op en is de beweging in de constructie veel groter. Bovendien zijn de gedilateerde secties groot, namelijk zo’n 75 bij 109 meter.
IMd ontwikkelde daarop een bijzondere constructie: een rooster van funderingsbalken dat op glijfolie op het ‘dak’ van de parkeergarage is gelegd. Dit balkrooster vormt de basis voor het woongebouw. Parkeergarage en woongebouw kunnen dankzij de glijfolie min of meer los van elkaar bewegen. Ook ontwikkelde IMd een andere constructie voor het woongebouw zelf. Oorspronkelijk zou die van gestort beton worden, maar dit bleek al snel te duur. De IMd-oplossing bestaat uit dragende kalkzandsteenwanden en systeemvloeren. Dit is niet alleen goedkoper, maar betekent ook een forse gewichtsbesparing.
Het woongebouw is ontworpen door HVDN architecten. De oplevering is medio 2013.
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!